När vi ser värdet på våra investeringar sjunka så gör det ont. Och många reagerar på känslan och säljer. Men är det rätt att göra så? Och varför gör det så ont?
Vår fantastiska hjärna
Det finns en missuppfattning att vi är rationella varelser som alltid tar ekonomiska beslut utifrån välgrundade fakta. Så är inte fallet. Vi tar genvägar vid nästan alla beslut vi tar.
Vår hjärna är en fantastisk konstruktion som har utvecklats under tusentals år. På många sätt fungerar den fortfarande som den gjorde när vi levde som jägare och samlare på savannen, det vill säga 99,9 procent av den tid vi har existerat på jorden. Och det fungerade alldeles utmärkt när överlevnad och fortplantning var i fokus och vi dagligen stod inför hot och faror. Vi reagerade automatiskt med känslor och tog nån gång då och då rationella beslut. Att titta framåt, överväga alla alternativ, planera och avstå från något idag för att få något imorgon var ingen bra överlevnadsstrategi.
Idag är det däremot bra att ibland planera framåt, men det kräver ansträngning. Det kräver att vi går emot våra impulser att agerar kortsiktigt. Det kräver att vi kopplar in vårt långsamma, rationella tänkande. Men det gör vi endast i 5 procent av alla beslut vi tar. I 95 procent av besluten tar vi mentala genvägar vilket hjälper oss att göra snabba och effektiva (dock ej optimala eller helt rationella) val, vilket kan resultera i att vi gör tankevurpor. Ofta fungerar detta mycket bra, vi tar beslut och får saker gjorda, men ibland agerar vi kortsiktigt och med känslor vid tillfällen då vi verkligen borde stanna upp och tänka efter.
Flockbeteende och förlustaversion när börsen rasar
Flockbeteende och förlustaversion är två “tankevurpor” som påverkar oss när vi förlorar pengar. Att inte följa med flocken, att avvika och göra annorlunda, betydde ofta en säker död när vi levde som jägare och samlare. Vi har alltså genom evolutionen lärt oss att göra som alla andra.
Att förlora något kunde även det vara mycket allvarligt. Att förlora mat, närstående eller bostad kunde betyda döden. Så när vi idag förlorar något viktigt aktiveras smärtcentrum i hjärnan för att göra oss uppmärksamma på faran det kan innebära. I och med detta så har vi utvecklats så att vi även reagerar snabbare och starkare på farliga och negativa nyheter än vad vi gör på positiva nyheter. Detta har bland annat media varit duktiga på att använda sig av. Det är inte ofta vi kan läsa en artikel om en väg där det inte har varit några olyckor den senaste veckan och det skrivs betydligt fler artiklar om börsnedgångar än det görs om börsuppgångar.
Det kan alltså kännas väldigt smärtsamt när vi ser värdet på vårt sparande sjunka. Och istället för att koppla in pannloben, vår smartaste del av hjärnan som kan resonera och sätta saker och ting i perspektiv, reagerar vi ofta som vid livsfara och säljer våra aktier och fonder. Det troliga är du reagerar betydligt starkare på årets nedgång på närmare 20 procent på Stockholmsbörsen än vad du reagerade på uppgången under förra året (2021) då Stockholmsbörsen steg med 35 procent.
Så vad ska man göra när börsen faller?
Du måste självklart göra val utifrån dina egna förutsättningar och vilken risk du vill ta. Men om du endast har pengar som du sparar på lång sikt så visar studier att det har varit bättre att inte försöka tajma marknaden. Om du agerar varje gång det rör på sig på marknaden så kommer du troligtvis att förlora mer än om du sitter still (inte säljer) och fortsätter att investera långsiktigt.
Lästips:
Ekonomiskolan del 4: Tankevurpor
Ekonomiskolan del 6: Långsiktigt sparande
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Landshypotek Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Collector sparkonto
Moank
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
Volvofinans Sparkonto
EP Bank
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
JAK Medlemsbank
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
Santander Consumer Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!