Sälja bil privat - Tips på bra saker att tänka på

Sälja bil privat - Tips på bra saker att tänka på

Att sälja bil privat innebär att du tar hand om hela försäljningen själv. Här kan du läsa om hur det funkar att sälja sin bil privat och vad du behöver tänka på.

Att sälja en bil privat kan vara både en lönsam och effektiv metod för att få bästa möjliga pris för din bil. Det ger dig också möjligheten att ha full kontroll över försäljningsprocessen.

Här går vi igenom hur det fungerar att sälja din bil privat och ger dig några viktiga saker att tänka på för att göra försäljningen så smidig som möjligt.
 

Så fungerar det att sälja en bil privat


Att sälja en bil privat innebär att du, som ägare till bilen, ansvarar för att själv hantera hela försäljningsprocessen utan att involvera en återförsäljare eller bilhandlare. Istället för att lämna in din bil till någon kommer du att marknadsföra, förhandla och slutföra försäljningen på egen hand.

Det är också ditt ansvar att ordna med kontraktskrivning, betalning och göra ägarbyte på bilen. Genom att sälja bilen privat har du möjlighet att få full kontroll över försäljningsprocessen och kan normalt göra en bättre affär än om du blandar in mellanhänder.
 

Gör bilen redo för försäljning


För att öka dina chanser att sälja din bil till ett bra pris är det viktigt att göra bilen redo för försäljning.

Städa och tvätta bilen noggrant – en ren och välvårdad bil ger ett positivt intryck på potentiella köpare. Tvätta bilen ordentligt på både insidan och utsidan och se till att den är fri från smuts, fläckar och lukt.

Utför nödvändiga reparationer – om det finns några mindre problem eller defekter med bilen, överväg att åtgärda dem innan försäljningen. Det kan vara enklare att sälja en bil i gott skick och du kan få ett bättre pris för den. Fixa stenskott och laga punktering på bilen om du har det.

Ta hand om service – se till att bilen är servad och att den har genomgått nödvändiga underhållsåtgärder. Det är även en fördel om den är besiktigad. Samla in och bevara alla service- och underhållsrelaterade dokument för att kunna visa upp dem för intresserade köpare.

Ta bra foton - lägg lite tid på att ta så bra bilder som möjligt. Var inte rädd för att ta många bilder, på detaljer och från många olika vinklar. Fina bilder ger ett proffsigt intryck och kan få fler att bli intresserade av din bil.
 

Från annons till affär


Nu när bilen är redo är det dags att lägga ut den till försäljning. Här följer viktiga saker att tänka på när du säljer din bil privat:

Sätt ett rimligt pris – gör lite research för att få en uppfattning om marknadspriset för liknande bilar. Ta hänsyn till faktorer som ålder, miltal och skick när du bestämmer priset. Sätt inte priset för lågt och var beredd att förhandla.

Skapa en säljande annons – skriv en lockande annons som beskriver bilens fördelar och egenskaper. Inkludera tydliga och attraktiva bilder som visar bilens bästa sidor. När du annonserar ut din bil är det viktigt att ge en detaljerad beskrivning och inkludera bra bilder. Potentiella köpare vill ha så mycket information som möjligt för att kunna få en bra känsla kring din bil. Var ärlig om skicket och eventuella brister på bilen för att undvika problem senare.

Var uppmärksam på oseriösa erbjudanden – var försiktig med köpare som verkar vara för angelägna eller som försöker pressa dig att sänka priset snabbt. Det kan vara tecken på en oseriös köpare.

Provkörning – innan du släpper iväg någon på en provkörning, se till att köparen har ett giltigt körkort och verkar vara trovärdig. Tänk på att åka med i bilen under provkörningen så att du inte riskerar att bilen blir stulen.

Skriv köpeavtal – när du säljer din bil privat är avtal extra viktigt. Upprätta ett skriftligt köpeavtal som inkluderar detaljer om både köpare och säljare, fordonets information och försäljningspriset. Båda parter ska underteckna avtalet. Konsumentverket har en kostnadsfri mall du kan använda.

Var försiktig med vissa betalningar – se till att vara försiktig när det kommer till betalningen. Det enklaste och säkraste betalningssättet är Swish eller att göra upp betalningen på en bank. Undvik banköverföring eftersom det finns bedragare som köper bilar med falsk identitet och avbryter betalningen när de fått bilen. Be om legitimation på köparen och se till att namn plus foto överensstämmer med köparens kontaktuppgifter.
 

Sälja bil privat - ägarbyte


När du säljer bilen privat ska ett ägarbyte av bil göras och det är du som säljare som är ansvarig för detta. Du kan anmäla ägarbytet på Transportstyrelsens hemsida, via deras app eller genom bilens registreringsbevis.

Spara alltid kopior på alla dokument och kvitton som bevisar att bilen har sålts och att ägarbytet har genomförts. Det kan vara användbart vid eventuella framtida tvister.
 

Fler lästips:

- Jämför bilförsäkringar - hitta en billig och bra försäkring till din bil

Leasa eller köpa bil – Vad är bäst?

Världens dyraste bil

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Konsumentkreditlagen - Här är dina rättigheter

Klocka 1 minuts läsning

Konsumentkreditlagen är ett skydd för dig som konsument när du tar ett lån eller en kredit. Här kan du läsa om vad lagen innebär och vilka rättigheter du har. Vad är konsumentkreditlagen? Konsumentkreditlagen (2010:1846) är en tvingande lag som ger dig som konsument ett skydd...

Föregående artikel
Styrränta – Så fungerar styrräntan i Sverige
Klocka 1 minuts läsning