Med ett samlingslån kan du baka ihop dina dyra lån och krediter till ett enda lån. Det innebär ofta att du kan sänka både din ränta och månadskostnad.
Har du samlat på dig ett antal smålån och krediter med höga räntor? Då kan ett samlingslån vara en bra lösning för dig. När du samlar dina lån och krediter hos en enda bank eller kreditgivare kan du få bättre villkor och därmed ofta sänka både din ränta och månadskostnad. Här kan du läsa mer om vad samlingslån är och hur det fungerar.
Vad är ett samlingslån?
Ett samlingslån är precis vad det låter som: ett lån där du samlar dina smålån och krediter. Detta kallas även ibland för hopbakslån, omstartslån eller saneringslån. Fördelen med ett samlingslån är att du kan få en lägre ränta och därmed minska din månadskostnad. Dessutom stärker du din kreditvärdighet när du endast har ett lån.
Du har säkert hört talas om samlingslån innan men kanske tänkt att det enbart är till för de som har ekonomiska svårigheter. Men faktum är att vem som helst kan ha nytta av ett samlingslån och på så vis sänka sin månadskostnad.
Här kommer ett exempel:
Du har tre mindre lån på totalt 144 000 kronor med en sammanlagd räntekostnad på 32 712 kronor.
- Lån 1 – 36 000 kr med en amortering 1 000 kr/mån i 3 år. Effektiv ränta 13,92 %. Total räntekostnad för lånet 7 270 kr.
- Lån 2 – 90 000 kr med en amortering på 937,50 kr/mån i 8 år. Effektiv ränta 6,72 %. Total räntekostnad för lånet 23 716 kr.
- Lån 3 – 18 000 kr med en amortering på 750 kr/mån i 2 år. Effektiv ränta 9,61 %. Total räntekostnad för lånet 1 726 kr.
Om du istället skulle samla dessa lån med en amortering på 1 714 kr i månaden i 7 år och en effektiv ränta om 5,75 % skulle din totala räntekostnad för lånet bli 28 560 kr. Du får en mindre månadskostnad och sparar 4 152 kronor i ränta. Dessutom blir du i detta exempel skuldfri ett år tidigare.
Samlingslån med eller utan säkerhet
Samlingslån erbjuds av flertalet olika banker och kreditgivare och finns både med och utan säkerhet. Samlingslån med säkerhet innebär att du måste lämna något som säkerhet till långivaren. Detta brukar vanligtvis vara en bostad eller fastighet som du äger. Ett samlingslån utan säkerhet är ett vanligt privatlån och har oftast lite högre ränta än lån med säkerhet.
Tänk på totalkostnaden
Poängen med ett samlingslån är att du ska kunna samla alla dina lån och krediter och därmed få en lägre ränta, vilket leder till att du sänker din månadskostnad. Här behöver du dock se upp och noga läsa igenom villkoren på samlingslånet. Även om samlingslånet har en låg ränta kan totalkostnaden för lånet bli högre än vad du tänkt. Sänker du räntan men istället ökar avbetalningstiden med några år kan du i slutändan ha betalat mer i ränta än vad du skulle gjort från början.
Vi tar ytterligare ett exempel:
Du har flera mindre lån med en totalkostnad på 50 000 kronor och en ränta på 15 %, du har 5 år kvar på återbetalningstiden. Din månadskostnad är då 1 189 kronor och när du betalat av ditt lån kommer du ha betalat totalt 21 370 kronor i ränta.
Tar du ett samlingslån där din ränta istället är 10 % men med en återbetalningstid på 10 år får du en månadskostnad på 661 kronor. Detta ser lockande ut men när lånet är avbetalat kommer du ha betalat totalt 29 290 kronor i ränta.
Med detta sagt så kan ett samlingslån med villkor som passar dig och din situation vara en bra lösning för att sänka dina månadskostnader.
Så tar du ett samlingslån
Vill du ta ett samlingslån kan du göra detta hos din vanliga bank men du kan även ansöka hos andra aktörer. Det bästa är att jämföra olika kreditgivare för att hitta ett lån med bra villkor. När du ansöker om ett samlingslån görs alltid en kreditprövning för att avgöra din förmåga att betala tillbaka. Kreditgivaren går igenom dina ekonomiska förutsättningar och tar in uppgifter om bland annat dina inkomster och om du har betalningsanmärkningar. Ser allt bra ut är dina chanser att lånet blir beviljat goda.
Samlingslån med låg kreditvärdighet
Vill du ansöka om ett samlingslån men har låg kreditvärdighet? Då finns risken att ditt lån blir nekat eller att du får ett lån med en hög ränta. Ett tips är att försöka höja din kreditvärdighet innan du ansöker.
Några sätt att göra detta på är följande:
- Avsluta onödiga krediter
- Betala räkningar och fakturor i tid
- Handla med kort istället för faktura eller delbetalning
- Inte göra många kreditansökningar på kort tid
Jämför och ansök om ett samlingslån
Här på Compricer kan du enkelt och smidigt samla dina lån och sänka din månadskostnad. Fyll i en kostnadsfri ansökan här och få personliga erbjudanden från flera banker, med endast en kreditupplysning.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!