Sänk dina kostnader – 7 tips som fungerar
Coronavirusets framfart, med permitteringar och uppsägningar som följd, gör att allt fler hushåll får ett behov av att sänka sina kostnader. Vi har samlat sju viktiga tips som fungerar och som hjälper dig att fylla på plånboken.
Det kan inte undgått någon att coronaviruset skapat stora störningar för samhällsekonomin. Många företag har börjat permittera sina anställda medan andra tvingas till varsel. Arbetslösheten ökar i rekordtakt och allt fler hushåll kommer få leva på mindre medel än de är vana vid den närmaste tiden.
Det viktigaste i sådana här lägen är att inte drabbas av passivitet. Har du blivit permitterad och går hemma med lön men är orolig för vad som kommer ske framöver? Ta tillfället att gå igenom din ekonomi och skapa en moståndskraft mot sämre tider.
Har du precis blivit varslad eller är orolig för framtiden? Ta tag i din ekonomi nu medan du har orken och drivet att göra en förändring för dig och ditt hushåll.
7 tips som sänker dina kostnader
Vi brukar med jämna mellanrum ge tips på hur man kan sänka sina levnadsomkostnader. Vi har lärt oss vad som faktiskt fungerar och vad som gör den största skillnaden för den enskildes ekonomi.
Sänk räntan på lånen
Lånen står för en stor del av kostnaderna hos ett vanligt hushåll idag. Det kan vara bolån, billån, blancolån eller något annat lån där det kan finnas mycket pengar att spara.
Först och främst. Har du drabbats ekonomiskt av coronaviruset och fått svårt att betala dina lån? Då kan du slippa amorteringarna. Det gäller i första hand om du har bolån, men du kan alltid prova att höra av dig till dina eventuella långivare och berätta hur din situation ser ut. Ju tidigare du gör det desto bättre.
Har du rörliga lån idag kan du vända dig till banken och be om att få en lägre ränta. Undersökningar har visat att många faktiskt får en lägre ränta helt enkelt genom att bara be om det. Det behöver inte vara svårare än så.
Hur mycket kan man spara?
För ett bolån på två miljoner kronor kan så lite som 0,25 procentenheter i lägre ränta innebära 5 000 kronor mer om året i plånboken. Har du aldrig förhandlat om ditt bolån är det inte omöjligt att du kan få 0,50 procentenheter eller ännu mer i rabatt. Det skulle i sådana fall innebära närmare en tusenlapp mer i plånboken – varje månad!
Detsamma gäller för eventuella andra lån du har. Till exempel billån eller blancolån.
Gå igenom de lån du har idag och försök förhandla ner din ränta. Vill du inte själv ringa runt till bankerna kan vi hjälpa dig att utan kostnad omförhandla ditt bolån eller samla dina lån och sänka månadskostnaden.
Matkontot
Matkontot är en av de största kostnaderna för ett hushåll och det kan finnas mycket pengar att spara genom att vara lite mer medveten när du går och handlar.
Det kan kännas som ett självklart tips men att storhandla och utnyttja kampanjer på sådant du ändå tänkt köpa sparar mycket pengar åt dig.
Det är även smart att ta hand om maten bättre. I tider som dessa finns det flera skäl till varför vi inte bör slänga mat i onödan. Ta hand om det som blir över så sparar du både mat och pengar.
Se över dina avtal
En stor del av månadskostnaden är alla tjänster vi har för att driva runt vårt hushåll. Det är många gånger avtal som vi inte har så mycket känslomässiga band till och som är lätta att byta ut mot något billigare.
Det kan till exempel handla om ditt elavtal eller olika typer av försäkringar.
För ett vanligt hushåll kan det finnas tusenlappar att spara på att hitta billigare alternativ och det är snabbt gjort att genomföra ett byte.
Hyr ut eller sälj saker du inte använder
Många har saker liggandes i gamla förråd och utrymmen som aldrig används utan bara tar upp plats. Du kommer säkert på en hel del prylar som bara ligger och skräpar hemma hos dig.
Det är inte otänkbart att det just nu finns medmänniskor som letar efter de där sakerna du aldrig använder. Genom att lägga ut dem till försäljning kan du frigöra både plats och pengar.
Vissa saker som du vill behålla kanske du kan hyra ut istället?
Se över dina prenumerationer och autogiron
I goda tider är det lätt hänt att vi drar på oss olika typer av prenumerationer som ligger som autogiron och bara kostar pengar varje månad. Om du tänker efter har du säkert en eller ett par tjänster som du betalar för men aldrig utnyttjar.
En streamingtjänst som aldrig används kan kosta över 1000 kronor om året. Ett tips är att du loggar in på din bank och tittar vilka dragningar som gjorts de senaste månaderna.
Vad betalar du för idag som du lika gärna kan vara utan?
Håll koll på småutgifterna
Håll koll på småutgifterna. De är så små att de är svåra att märka av men de kostar dig mycket pengar varje månad. Många hushåll har lägre kostnader nu när man spenderar mer tid hemma men titta igenom dina kontoutdrag och försök hitta mönster i din ekonomi.
Vad lägger du pengar på idag som du lika gärna kan vara utan?
Betala räkningar i tid
Ett bra spartips är att försöka betala alla räkningar i tid – annars kan det snabbt bli onödigt dyrt.
För den som temporärt får svårt att betala alla räkningar (på grund av arbetslöshet eller liknande) är det bra att kontakta den som skickat räkningen så fort som möjligt. Berätta om din situation och föreslå en avbetalningsplan.
Har du något bra spartips?
Vi hoppas att du fått lite inspiration till vad du kan göra för att sänka dina kostnader.
I tider som dessa är det också viktigt att vi hjälper varandra. Så sitter du på något bra tips om hur man kan sänka sina kostnader så tveka inte att lämna din kommentar här under och berätta.
Det är många som kan ha nytta av dina erfarenheter nu.
Tack!
Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!