Se upp för kontanter i ditt investeringssparkonto

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Se upp för kontanter i ditt investeringssparkonto

Har du kontanter eller kapital placerat i räntor på ditt investeringssparkonto? Då finns det pengar att tjäna på att flytta dem för att undvika onödig skatt.

Om att ha kontanter på ett investeringssparkonto


I år, 2024, är skatten på investeringssparkonton (ISK) 1,09 procent. Eftersom ett ISK schablonbeskattas, dvs skatten tas ut på hela värdet i ditt sparande och inte bara på den vinst du gör som vid ett traditionellt depåsparande, innebär det att det är mycket oförmånligt att ha kontanta medel liggandes på ditt konto.

Detsamma gäller om du placerat i många räntefonder och ofta även blandfonder med höga inslag av räntepapper.

Vare sig nätmäklarna eller storbankerna erbjuder någon ränta att tala om idag på kontanta medel i ett ISK. Det innebär att du i praktiken betalar 1,09 procent i skatt för pengar som du inte fått någon avkastning på. En ren förlustaffär med andra ord.
 

Kontanta medel i ett ISK


Det kan finnas många anledningar till varför du har kontanta medel liggandes i ditt ISK:

  • Du kanske tror på en börsnedgång och vill ”rädda kapitalet”
     
  • Du har kanske sålt innehav och väntar med att hitta nya köptillfällen
     
  • Du har kanske sålt för att du ska använda kapitalet till köp av en bostad, bil eller liknande i framtiden
     
  • Du vill minska din risk genom att ha en större andel ränteplaceringar
     
  • Du kanske precis gått i pension och sålt av dina innehav
     
  • Oavsett anledning är det alltså viktigt att du inte har kontanta pengar liggandes på ditt ISK för länge.

Räkneexempel


För 100 000 kronor i kontanta medel förlorar du 1 086 kronor om de ligger kvar på kontot under hela 2024. För 1 miljon kronor blir förlusten 10 860 kronor.

Hade vi istället placerat pengarna på ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti kan vi just nu få en ränta på cirka 4 procent hos den bästa aktören. Istället för att förlora pengar hade vi fått en avkastning på 2 800 kronor för ett sparande på 100 000 kronor. För en miljon kronor hade det gett oss 28 000 kronor efter skatt.
 

Vad kan man göra istället då?


Gör så här om du vet med dig att du har, eller kommer att ha, en större summa liggandes oplacerat på ditt investeringssparkonto ett tag:

  • Hitta ett eller flera bra sparkonton med insättningsgaranti
     
  • För över kapitalet från ditt ISK till sparkontot
     
  • Klart!

Nu får du ränta på pengarna istället för att betala skatt på avkastning du aldrig haft!
 

Räntefonder och obligationer


Många som vill ”säkra” sitt kapital i ett ISK väljer att placera i olika typer av räntefonder. Det är dock viktigt att komma ihåg att räntefonder i sig inte är en riskfri placering. Läs gärna mer om det i artikeln Räntefonder - allt du behöver veta!
 

Kom ihåg


Du beskattas aldrig när du flyttar ut pengar från ditt ISK. Det är endast pengar som ligger i ditt ISK, placerade eller oplacerade, som blir föremål för schablonskatten dvs 1,09 procent för 2024.

Om du flyttar ut pengar från ett ISK till ett sparkonto betalar du 30 procent skatt på den avkastning du får framöver på sparkontot. Normalt dras denna skatt en gång per år vid årsskiftet.

Väljer du sedan att flytta tillbaka pengarna från ett vanligt sparkonto till ditt ISK är det först när pengarna är inne på ditt investeringssparkonto som det börjar räknas schablonskatt på pengarna.
 

Läs mer


Här kan du läs mer om investeringssparkonton, kapitalförsäkringar och skillnaderna dem emellan.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Gå ur Svenska kyrkan och spara tusenlappar

Klocka 1 minuts läsning

För dig som inte har skäl till att stanna kvar som medlem i Svenska kyrkan finns det mycket pengar att spara på att begära utträde. Här kan du läsa om hur det går till. Om att gå ur Svenska kyrkan för att spara pengar Denn artikel är inget religiöst ställnings...

Föregående artikel
Checklista - Så gör du när du ska byta bank
Klocka 1 minuts läsning