Skapa en budget – grunden för din ekonomi

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Skapa en budget – grunden för din ekonomi

Att skapa en budget är ett av de mest kraftfulla verktygen för att ta kontroll över din ekonomi. Genom att svart på vitt se vad som kommer in och vad som går ut kan du identifiera var pengarna tar vägen och börja prioritera det som verkligen betyder något för dig. Det handlar inte bara om att spara pengar utan om att styra dina resurser mot det som ger dig mest nytta och glädje.

Därför är en budget viktig

En budget ger dig en tydlig översikt över din ekonomi och gör det möjligt att fatta mer medvetna beslut. Du kanske till exempel tycker att det är värt att köra bil till jobbet varje dag, men när du ser att det kostar dig 25 000 kronor per år kanske du inser att de pengarna skulle göra större nytta eller nöje i ett sparande eller till en resa. Budgetering handlar inte om att säga nej till allt utan om att göra smartare prioriteringar. Det är ett verktyg som kan hjälpa dig att både minska onödiga kostnader och öka värdet av de pengar du spenderar.

Börja med att samla information

Sammanställ alla inkomster och utgifter du har under ett år.

Inkomster

Samla information om dina inkomster, som lön, bidrag eller avkastning från investeringar. Fokusera på nettoinkomsten (pengarna efter skatt) för att få en realistisk bild av vad du har att röra dig med varje månad.

Utgifter

Gå igenom dina kontoutdrag och kategorisera dina utgifter, till exempel:

  • Bostad: Hyra, el, räntor, amortering, försäkringar.
     
  • Transport: Bil, kollektivtrafik, cykel.
     
  • Mat och hushåll: Matinköp, hygienartiklar, förbrukningsvaror.
     
  • Nöjen: Restaurangbesök, bio, abonnemang.
     
  • Sparande: Buffertsparande, pensionssparande, barnsparande.
     
  • För utgifter som inte återkommer varje månad, som semester eller julklappar, uppskatta en årskostnad och dela den med tolv för att få ett månadsbelopp.

Skriv ner allt och studera resultatet

Välj en metod som passar dig – en app, Excel eller papper – och sammanställ dina inkomster och utgifter i en tydlig lista. Om du är osäker på vissa kostnader, titta på kontoutdrag från de senaste 12 månaderna för att få en genomsnittlig siffra.

När du har skapat din budget är det dags att analysera den:

  • Är detta hur du vill spendera dina pengar?
     
  • Finns det utrymme för sparande, som en buffert eller till framtida köp?
     
  • Kan du minska eller eliminera vissa utgifter?
     
  • Tänk också på vad du skulle vilja prioritera mer. Kanske är det en resa, ett större köp eller ett långsiktigt sparmål.

Gör en plan, följ upp och fira!

Nu när du har översikt är det dags att sätta en plan i verket. Identifiera konkreta åtgärder som kan förbättra din ekonomi, som:

  • Minska kostnader: Förhandla om abonnemang, laga matlådor istället för att äta ute, och hitta billigare alternativ för nöjen.
     
  • Öka inkomster: Sälj saker du inte längre behöver eller utforska möjligheter för extrainkomster.
     
  • Följ upp din budget regelbundet, särskilt när det sker större förändringar i din ekonomi, som nytt jobb, föräldraledighet eller flytt. En budget är ett levande dokument som behöver justeras när livet förändras.


När du har gjort din första budget har du tagit ett stort steg mot ekonomisk frihet. Belöna dig själv för arbetet! Nu är du igång och på väg mot en bättre ekonomi. Vill du ha stöd på vägen? Besök Hallå Konsuments budgetkalkyl för att göra en budget online eller läs Compricers Ekonomiskolan för fler tips och verktyg.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Pengar – nyckeln till självständighet eller hinder för hjälpsamhet?

Klocka 1 minuts läsning

Pengar är centrala i våra liv. De låter oss betala räkningar, köpa mat och unna oss små glädjeämnen i vardagen. Men dess inverkan sträcker sig långt bortom plånboken. Forskning visar att pengar inte bara gör oss mer självst&aum...