Skatt när du säljer en bostad med vinst eller med förlust

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Skatt när du säljer en bostad med vinst eller med förlust

Jag och Günther Mårder skrev en bok för lite mer än ett år sedan, med 323 spartips. Här delar jag spartips nummer 316 och 317 med er, som handlar om att göra uppskov vid och efter bostadsförsäljning.

22 procent i vinskatt vid bostadsförsäljning


När du säljer en bostad med vinst ska du betala en skatt som motsvarar 22 procent av vinsten. Du kan välja att betala skatten direkt eller begära uppskov, det vill säga skjuta upp skatteinbetalningen. Uppskov begär du vid deklarationen året efter försäljningen. Tidigare fick du betala ränta på uppskovet, men idag är den räntan borttagen. Man kan därför se uppskovet som ett ränte- och amorteringsfritt lån, vilket gör det ekonomiskt förmånligt. Men kom ihåg att det fortfarande är en skuld till Skatteverket som du skjuter framför dig, och om du gör ett antal försäljningar med uppskov kommer din skatteskuld att öka med tiden. Om du har köpt en bostad som är dyrare än den du säljer får du göra uppskov med hela vinsten. Har du köpt en billigare bostad räknas ditt uppskov ut så här: vinst×pris för ny bostad/försäljningspris för såld bostad. Resten av vinsten (det som blir kvar när du drar av uppskovet från vinsten) får du skatta 22 procent på.

Förlustaffär ger skattekompensation


Om du säljer en bostad med förlust får du en skattereduktion på 30 procent på halva förlusten upp till 100 000 kronor. För förluster över 100 000 kronor gäller 21 procent.
 

#316. Skjut upp skatten i samband med bostadsförsäljning


Säg att du säljer din bostad och gör en vinst på 600 000 kronor. Du ska då betala 22 procent i skatt, det vill säga 132 000 kronor. Väljer du att begära uppskov med skatten behåller du den summan tillsvidare och kan därmed minska ditt lån eller investera pengarna på något sätt. Minskar du ditt lån med 132 000 sparar du 4 620 kronor per år i utebliven räntebetalning (med en ränta på 3,5 procent). Att redovisa en bostadsförsäljning kräver både tid och an­strängning då du måste ta reda på vilka avdrag du får göra, ta fram ett inköpspris och fylla i blanketten K5 (småhus) eller K6 (bostads­rätt). Det är dock något du måste göra i din deklaration året efter försäljningen, så att samtidigt begära uppskov med reavinstskatten tar endast några minuter extra.
 

#317. Begär uppskov i efterhand


Om du tidigare har sålt en bostad utan att begära uppskov kan du upp till sex år bakåt i tiden begära omprövning av din deklaration. Om uppskovet godkänns får du tillbaka den skatt du redan har betalt in, minus den ränta du hade betalat under perioden om du fått uppskovet direkt. Omprövning begär du i Skatteverkets e-tjänst. Där finns flera uppgifter om den sålda bostaden redan förifyllda och du kompletterar själv vissa uppgifter. Därefter ser du om du kan få uppskov, hur stor den retroaktiva uppskovsräntan skulle bli och hur mycket skatt du kan få tillbaka. Det här har en av oss författare gjort och det var oförskämt enkelt och tog mindre än en timme när kunskaperna väl var på plats.

Här hittar ni boken: Spara pengar - Experternas 323 bästa tips

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Det blir VÄLDIGT dyrt om du inte tecknar en bilförsäkring!

1 minuts läsning

Trafikförsäkring är ett lagkrav Enligt svensk lag måste varje bil som är i trafik ha en trafikförsäkring. Den täcker skador som kan orsaka tredje part, personer eller annans egendom i händelse av en trafikolycka. Den täcker inte skador p&ari...

Föregående artikel
Gör inte som jag gjorde!
1 minuts läsning