Skatteåterbäring 2021 – Alla datum och tips
Förväntar du dig att få tillbaka på skatten i år och vill ha pengarna så fort som möjligt? Här hittar du allt du behöver veta om din deklaration och skatteåterbäring 2021.
I år är det rekordmånga som kan få sin skatteåterbäring redan i april. För dig som vill ha pengarna så fort som möjligt, eller bara vill få koll på viktiga datum med mera, guidar vi dig här genom allt du behöver veta.
Deklaration och skatteåterbäring 2021
Ifjol var det drygt 8 miljoner som deklarerade och av dessa fick 2,4 miljoner sin skatteåterbäring redan i april 2020. Statistik från Skatteverket visar att ytterligare 1,8 miljoner som fick skattepengar i juni hade kunnat få dem redan i april. Det rör sig om personer som deklarerat utan att göra några ändringar i sin deklaration.
Många vill naturligtvis få sina skattepengar så fort som möjligt och Skatteverket vill gärna att du som deklarerar gör det på det sätt som blir smidigast och enklast för myndigheten. Som tack för det lockas du med att få pengarna tidigare än om du gör ändringar eller deklarerar på ett annat sätt än digitalt.
Vi rekommenderar att du alltid kontrollerar så din förtryckta deklaration verkligen stämmer. Ändra det som är fel och fundera ett extra varv på om det kan vara så att du har rätt till avdrag som inte är med i deklarationen.
Att få skattepengarna så fort som möjligt är trevligt men viktigare är att deklarationen blir rätt och att du inte går miste om eventuella avdrag du kan ha rätt till.
Så får du pengarna så snabbt som möjligt
För dig som vill ha pengarna så fort som möjligt, det vill säga redan i april 2021, behöver du göra följande:
- När deklarationen öppnar den 16 mars har du till den 30 mars på dig att godkänna din deklaration digitalt i Skatteverkets app eller e-tjänst utan att ändra eller lägga till något.
- Kontrollera att du anmält ett bankkonto till Skatteverket dit du vill ha pengarna utbetalda. Annars ligger pengarna kvar på skattekontot tills du själv begär att de ska betalas ut till dig.
Om du följer detta och din deklaration godkänns så kommer eventuell skatteåterbäring i april strax efter påsk.
Vad räknas som en ändring eller tillägg?
Kom ihåg att du aldrig kan bli utan skatteåterbäring du har rätt till bara för att du gör en ändring eller ett tillägg. Det enda som händer är att du inte kan få pengarna i april.
Läs mer på Skatteverket om vad som räknas som en ändring eller tillägg.
Digital brevlåda
Många tror att man måste ha en digital brevlåda för att kunna få pengarna i april men det stämmer inte. Däremot är det en fördel att skaffa en digital brevlåda för att kunna se din deklaration 1-2 veckor innan deklarationen öppnar. Då har du mer tid på dig.
För att få deklarationen till en digital brevlåda behöver du skaffa en om du inte redan har gjort det senast den 25 februari.
Följande digitala brevlådor är godkända av Skatteverket:
Deklarationen kommer som en pdf och ser ut som din vanliga deklaration.
Då kommer skatteåterbäringen 2021
Läser du detta i en mobiltelefon kan tabellen bli för bred för din skärm. Prova i sådana fall att vända din telefon ett kvarts varv eller scrolla till höger i tabellen.
Om du | Besked kommer | Skatteåterbäringen kommer |
---|---|---|
Deklarerar digitalt senast den 30 mars utan att ändra eller lägga till något | April | 7–9 april |
Deklarerar senast den 3 maj, digitalt eller på papper | Juni | 8–11 juni |
Får hjälp av en redovisningsbyrå och deklarerar senast den 15 juni (byråanstånd) | Augusti | 3–6 augusti |
Inte fått skatteåterbäringen i april eller juni, till exempel om du haft anstånd med deklarationen | Augusti | 3–6 augusti |
Inte tidigare fått besked om din slutliga skatt eller saknar skatteregistrering i Sverige | December | 7–10 december |
Viktiga datum för deklarationen 2021
25 februari
Sista dagen att skaffa en digital brevlåda om du vill ha deklarationen tidigare och digitalt.
3-9 mars
Deklarationen kommer till din digitala brevlåda. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.
13 mars–15 april
Fysiska deklarationer skickas ut.
16 mars
Deklarationen öppnar.
30 mars
Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt utan att göra ändringar eller tillägg, för att få eventuell skatteåterbäring i april.
7-9 april
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som godkände deklarationen digitalt senast den 30 mars utan att göra ändringar eller tillägg.
3 maj
Sista dagen att deklarera.
8-11 juni
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som deklarerade senast den 3 maj.
12 november
Kvarskatten ska vara betald.
Källa: Skatteverket
Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Landshypotek Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Collector sparkonto
Moank
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
Volvofinans Sparkonto
EP Bank
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
JAK Medlemsbank
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
Santander Consumer Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!