Har du fått tillbaka på skatten? Eller kommer du få det i juni? Använd pengarna till att betala av eventuella privatlån, spara till en buffert och/eller investera långsiktigt.
Då får du dina pengar
Om du godkände din deklaration utan ändringar och tillägg senast den 30 mars så fick du tillbaka dina eventuella skattepengar redan i förra veckan. Om du deklarerar senare och i tid (deadline 2 maj) och din deklaration blir godkänd får du dina eventuella skattepengar 8-9 juni.
Hur vi använder våra pengar beror på hur vi får dem
Undersökningar visar att hur vi använder våra pengar varierar huruvida vi får mer pengar varje månad eller får en klumpsumma - som skatteåterbäring. De flesta som får en klumpsumma lägger den på något speciellt som gör dem lyckliga. Det beror på att klumpsumman hamnar utanför vårt vanliga “bokföringssystem”. Om å andra sidan pengarna betalas ut en gång i månaden klassificeras de som lön – och därmed använder de flesta dem för att betala sina vanliga utgifter.
Vad du kan göra med din skatteåterbäring beror på hur din ekonomi ser ut.
Har du privatlån?
Har du dyra privatlån tycker jag att du ska börja med att betala av dessa. Du kommer att minska dina räntekostnader direkt och således dina utgifter varje månad. Riktigt bra för din ekonomi!
Bufferten viktig!
Om du inte har några privatlån och inte har något buffert för oförutsägbara eller förutsägbara utgifter (eller om den är lite liten) så tycker jag att du ska öppna ett sparkonto med insättningsgaranti hos en bank som erbjuder ränta - och spara din skatteåterbäring där. Idag finns det ett antal sparkonton som erbjuder upp till nära 3 procent i ränta på ett rörligt konto. Att ha lite extra pengar sparade är mycket värt i dessa tider av varierande elpriser, inflationen som ligger på höga nivåer och bolåneräntor vi inte sett på många år. Undersökningar visar också att de som har en bra buffert mår bättre och är mindre stressade över sin ekonomi. Visare det sig sen att du inte behövde pengarna till ökade utgifter så grattis! Gör något kul med dem! Något som gör dig lycklig.
Spara långsiktigt
Har du en buffert som du är nöjd med skulle jag rekommendera dig att spara pengarna på börsen. Just nu svänger börsen rejält så jag skulle rekommendera att du köper för lite varje månad - så sprider du riskerna. Köp gärna globala indexfonder. Då sprider du riskerna i hela världen och bland alla företag. Och får en fond med låga avgifter.
Amortera?
Att amortera är bra men något som just nu är tufft för många. Har du en bra buffert och investerar långsiktigt redan så kan lite extra amortering vara bra då ditt lån minskar och följaktligen dina ränteutgifter.
Får du ofta tillbaka på skatten? Fundera över att jämka så slipper du låna ut pengarna gratis till Skatteverket under året.
Läs mer om jämkning här: Att jämka eller inte jämka – är det frågan?
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Landshypotek Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Collector sparkonto
Moank
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
Volvofinans Sparkonto
EP Bank
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
JAK Medlemsbank
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
Santander Consumer Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!