Smärtan av att förlora pengar kan jämföras med fysisk smärta

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Smärtan av att förlora pengar kan jämföras med fysisk smärta

Att förlora pengar smärtar. Bokstavligt talat. När vi förstår det kan vi ta bättre ekonomiska beslut.

Vi har alla upplevt den – den gnagande smärtan av förlust, oavsett om det är en älskad ägodel, en relation eller pengar. Hur många av er kände exempelvis den smärtan nyligen när börsen plötsligt föll? Men varför upplevs förlusten som så intensiv, och hur påverkar den våra ekonomiska beslut?

Smärta är en kroppslig signal där smärtsignaler sänds för att varna oss om en fara, risk eller skada och få oss att agera för att undvika den. Hormoner som adrenalin och kortisol frisätts för att ge oss energi så att vi kan skydda oss. Samma reaktioner sker vid emotionell, kognitiv eller social smärta, såsom vid en förlust. Forskning inom psykologi och neurovetenskap har visat att förlust aktiverar samma delar av hjärnan som vid fysisk smärta. Dessa signaler varnar för obehag och fara, och när obehaget avtar frisätts belönande signalsubstanser som lugnar oss och bekräftar att vi agerade rätt, vilket ökar sannolikheten för liknande beteende i framtiden.

Forskarna Ben Seymour från Trust Centre for Neuroimaging och Tania Singer från Londoner Institute of Cognitive Neuroscience genomförde ett experiment där deltagarna fick vinna och förlora pengar medan deras hjärnaktivitet övervakades med magnetröntgen. När en deltagare vann pengar var aktiviteten särskilt hög i den övre delen av striatum (en del av storhjärnan). Vid förlust av pengar aktiverades däremot den nedre delen av striatum. Denna del av hjärnan aktiveras även när någon, till exempel, lägger handen på en varm yta. Smärtan av att förlora pengar, ofta kallad “finansiell smärta,” kan därför jämföras med fysisk smärta.
Denna reaktion har sina rötter i evolutionen, där förlust av resurser för våra förfäder kunde innebära livshotande risker. Trots att vårt moderna samhälle inte längre kräver samma nivå av överlevnadsinstinkt reagerar vi fortfarande starkt på förluster.

Här är fyra exempel på hur vi påverkas i våra ekonomiska beslut:

  1. Riskaversion: På grund av vår rädsla för förlust tenderar vi att undvika risker, även när de potentiella vinsterna är höga.
     
  2. Sälja aktier och fonder: Istället för att tänka långsiktigt reagerar vi snabbt och säljer våra investeringar vid nedgång.
     
  3. Överförsäkring: Många överförsäkrar sig själva och sina tillgångar för att minimera risken för förlust, vilket ofta leder till onödigt höga kostnader.
     
  4. Hålla fast vid “förluster”: Vi har en tendens att hålla fast vid förlorande investeringar längre än vi borde, i hopp om att de ska återhämta sig.

Förlust är en oundviklig del av livet. Genom att förstå vår emotionella reaktion på förlust, inklusive smärtan, och hur den påverkar våra ekonomiska beslut, kan vi lära oss att minimera smärtan och maximera vår ekonomiska trygghet.

Detta är en krönika från Omni Ekonomi 25 augusti 2024

Lästips:

Gör inte som jag gjorde!

2 miljoner i extra pension om du slutar spela

Har du svårt att erkänna när du har fel?

Dåliga ekonomiska beslut? Det sitter i generna.

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Aktuellt: Styrräntan sänks till 3,50 procent

Klocka 1 minuts läsning

Riksbanken meddelade tidigare idag att styrräntan sänks med ytterligare 0,25 procentenheter till 3,50 procent och indikerade att ytterligare två till tre sänkningar kan ske under året. Riksbanken motiverar sänkningen enligt följande: “Inflationen har fortsatt att sjunka och ...

Föregående artikel
Bästa matbutiken 2024 och inför 2025 (hela listan)
Klocka 1 minuts läsning