Sparformer - vilka olika finns det?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Sparformer - vilka olika finns det?

Letar du efter bra sparformer att placera dina pengar i? Här kan du jämföra olika sparformers fördelar och nackdelar och hitta det bästa för dig.

Med Compricers guide hittar du rätt sparform för just dig och dina mål oavsett om det är låg eller hög risk du är ute efter. Jämför fördelar samt nackdelar och hitta en bra sparform för dig att placera dina pengar i och få avkastning på.
 

Sparkonto


Sparkontot är själva grundbulten i ett framgångsrikt sparande och passar bäst för pengar som ska användas inom kort eller som du vill parkera på ett säkert ställe tillsvidare.

För vem: Nybörjare, medel, avancerad

Läs mer: Sparkonto
 

Investeringssparkonto


Ett investeringssparkonto, ISK, är ett skal där du kan placera i aktier, fonder och andra värdepapper utan att behöva deklarera varje affär för sig. Kontot är ett bra val för den som vill ha ett enkelt och smidigt sätt för sina placeringar i värdepapper.

För vem: Nybörjare, medel, avancerad
 

Kapitalförsäkring


En kapitalförsäkring öppnar du hos ett försäkringsbolag och liknar ett investeringssparkonto men det finns många skillnader och varianter bland kapitalförsäkringarna. Välj den typ som passar just dig och dina behov.

För vem: Nybörjare, medel, avancerad
 

Aktier


Med aktier kan du nå en bättre avkastning än i ett räntesparande men risken är också högre. Placeringsformen kan anpassas och utformas på ett mängd olika sätt för att passa just dig och dina mål med sparandet.

Är du en långsiktig sparare eller vill du tjäna pengar genom att agera kortsiktigt på marknaden? Valet är ditt!

För vem: Nybörjare, medel, avancerad

Läs mer: Aktier
 

Fonder


Med fonder kan du välja att investera i små nischade marknader eller brett över hela världen. Sparandet passar bäst för dig som är långsiktig och som är villig att ta risk för att nå en bra avkastning.

För vem: Nybörjare, medel, avancerad

Läs mer: Fonder
 

CFD


En CFD är ett derivatinstrument där priset baseras på marknadspriset av en underliggande tillgång t.ex. en aktie, råvara, valuta eller ett index.

När du köper CFD:er handlar du på förändringen i den underliggande tillgångens pris men du äger den aldrig. På så vis kan du till exempel handla i olja, guld eller valutor utan att fysiskt behöva äga dem.

Med CFDs kan du handla med hävstång vilket innebär att du kan nå en större marknadsposition än din initiala insats. CFD handel passar dig som är aktiv och vill nå kortsiktiga vinster på marknaden med tillhörande hög risk.

För vem: Avancerad
 

Obligationer


En obligation är ett räntebärande löpande skuldebrev som intygar att du som innehavare har lånat ut pengar till exempelvis staten, ett bolåneinstitut eller ett företag med mera. En obligation kan se ut på många olika sätt och variera i risknivå.

För vem: Nybörjare, medel, avancerad
 

ETF-fonder


En ETF-fond (Exchange Traded Fund) är en fond som handlas direkt på en börs. ETF:er kan på samma sätt som vanliga fonder bestå av olika typer av underliggande tillgångar exempelvis råvaror, räntor, valutor eller index.

ETF:er kan ha en så kallad hävstång som gör att möjligheten till högre avkastning, men även risken, ökar.

Den största skillnaden mellan en ETF och en vanlig fond är att en ETF handlas i realtid på en börs.

För vem: Medel, avancerad
 

Derivat (optioner, warrants, terminer, futures)


Derivat är finansiella instrument där priset baseras på underliggande värdepapper såsom aktier, råvaror, index och valutor med mera. Vanliga exempel på derivatinstrument är optioner, terminer, warranter och futures.

Derivatinstrument är för den avancerade som vill öka eller minska risken i sin handel. Derivat kan även användas för att skydda sina placeringar.

För vem: Avancerad
 

Strukturerade produkter


En strukturerad produkt är en sparform som består av två eller flera olika värdepapperstyper. En vanlig kombination är en aktieindexobligation som kombinerar en obligation med ett underliggande aktieindex.

På marknaden finns det mängder av olika typer av strukturerade placeringar som vardera kan ha olika risk och inriktning.

För vem: Medel, avancerad
 

Vanliga frågor och svar

Vilka sparformer finns det?


Vi tar upp de vanligaste sparformerna som du som sparare kan komma i kontakt med.

Dessa är: sparkonto, investeringssparkonto, kapitalförsäkring, aktier, fonder, cfd, obligationer, ETF-fonder, derivat och strukturerade produkter.
 

Vilken är den bästa sparformen?


Den bästa sparformen varierar beroende på den kunskap och erfarenhet du har som placerare. För de flesta är ett aktie- och fondsparande i ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring i kombination med ett sparkonto det bästa.
 

Hur hittar man det bästa sparandet?


Börja med att bestämma dig för vilket mål du har med ditt sparande. Därefter kan du använda tjänsten för att hitta bra sparformer som matchar ditt mål och den erfarenhet du har idag.
 

Vilken sparform passar för nybörjare?


För nybörjaren rekommenderar vi sparkonto, obligationer och ett aktie- och fondsparande i ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring.
 

Vilken sparform passar den avancerade investeraren?


Förutom aktier och fonder kan den avancerade placeraren titta närmare på cfd, derivat och strukturerade produkter.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Dåliga ekonomiska beslut? Det sitter i generna.

1 minuts läsning

Vi är betydligt mindre rationella i vårt beslutsfattande än ekonomisk teori förutsätter. För att spara tid och energi, och för att effektivt kunna fatta snabba beslut, skapar vi genvägar. För om vi inför varje val skulle fastna i rationella och t...

Föregående artikel
Investeringssparkonto (ISK) - Allt du behöver veta
1 minuts läsning