17 spartips för bättre hushållsekonomi

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
17 spartips för bättre hushållsekonomi

Här hittar du våra bästa spartips. Med hjälp av dessa kan du med några enkla förändringar förbättra din hushållsekonomi och få mer pengar över varje månad.

Inflationen är ett faktum och det blir allt tuffare för många hushåll att klara sin ekonomi. Här har vi samlat 17 spartips på hur du kan sänka dina omkostnader och få mer pengar över varje månad.
 

Spartips på mat


Utgiftsposten för mat varierar mycket mellan olika hushåll. I vilken butik du handlar, vad för typ av mat du lagar och hur ofta du äter ute spelar roll för hur mycket pengar som går åt till mat varje månad. Här finns det stora möjligheter att spara pengar.
 

Våra bästa spartips på mat


1. Planera dina måltider
Att planera dina måltider och skriva en lista på vad som ska handlas är ett bra sätt för att inte få med en massa extra i kundkorgen. Gör en matsedel inför veckan och storhandla allt du behöver på en gång. När du undviker att småhandla minskar du risken för onödiga inköp.
 

2. Handla till extrapriser
Alla matbutiker har extrapriser då och då. Kolla på nätet eller i reklambladen och planera dina maträtter efter vilka extrapriser som finns. Detta är ett enkelt spartips där du dessutom kan få ny inspiration på vad du kan laga.
 

3. Handla i rätt butik
Det skiljer mycket i pris för samma matvaror beroende på var du handlar dem. Genom att planera dina inköp och storhandla hos butiker med lägst pris kan du spara mellan 10 000 och 20 000 kronor per år om du är en familj på 4 personer.
 

4. Laga mat från grunden
Att köpa färdigrätter och halvfabrikat kan vara lockande för att slippa laga mat varje dag men detta är inte speciellt bra varken för plånboken eller hälsan. Se därför till att laga mat från grunden. Gör gärna storkok och frys in.
 

5. Undvik matsvinn
Matsvinn är ett stort problem idag, framförallt när det kommer till miljön men även för plånboken. Frys in mat som du får över så kan du enkelt ta upp det vid ett senare tillfälle. Du kan även göra en kylskåpsrensning med jämna mellanrum där du lagar nya kreativa rätter på sådant du har hemma.
 

6. Ta med matlådor
Utelunch varje dag blir mycket pengar i längden. Genom att ta med matlåda till jobbet kan du spara flera tusentals kronor varje månad.
 

Spartips på el


2022 blev ett år med skyhöga elpriser. Under 2023 fick vi lägre priser men med stora prisvariationer. Periodvis har vi hushåll höga kostnader för vår el men det finns saker du kan göra för att sänka dina kostnader.
 

Våra bästa spartips på el


7. Sänk inomhustemperaturen
Värme och varmvatten kan stå för närmare 80 procent av ett hushålls elkostnader. Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad kan du spara in cirka fem procent av elförbrukningen.
 

8. Tvätta och diska fulla maskiner
Ett bra spartips är att alltid tvätta och diska fulla maskiner. Både tvättmaskinen och diskmaskinen drar mycket ström. Försök också att undvika torktumlaren och istället låta tvätten självtorka.
 

9. Undvik Stand by-läge
När du låter dina elapparater vara i Stand by-läge kan de förbruka el i onödan. Stäng istället av dem helt. Vill du göra det enkelt kan du köpa en förgreningskontakt med en on/off-knapp.
 

10. Byt till LED-lampor
Ett enkelt spartips är att byta ut dina gamla glödlampor till LED-lampor som använder mycket mindre el.
 

11. Jämför elavtal
Du kan spara mycket pengar bara genom att jämföra och byta elavtal. Här på Compricer kan du enkelt jämföra olika elbolag och hitta ett elavtal som passar dig.
 

Fler spartips i vardagen


Förutom mat och el finns det flera andra sätt att spara pengar på. Här hittar du olika spartips som kan göra stor skillnad för din hushållsekonomi.
 

Våra bästa spartips i vardagen
 

12. Starta ett månadssparande
Ett enkelt spartips är att starta ett automatiskt månadssparande. Då flyttas det automatiskt över en summa till ditt sparkonto eller till ditt investerinssparkonto varje månad och du kan vara säker på att sparandet faktiskt blir av. Det sänker inte dina kostnader men gör att du bygger upp en buffert inför oförutsedda utgifter.
 

13. Sluta röka/snusa
Förutom hälsovinsterna gör det underverk för ekonomin för den som röker eller snusar att sluta med det.
 

14. Städa bland dina prenumerationer
Tillhör du en av dem som har mängder av prenumerationer på olika streamingtjänster och tidningar du aldrig läser med mera? Kolla upp vilka prenumerationer du har och säg upp de du inte behöver.
 

15. Se över ditt bolån
Om du har ett bolån och det var länge sedan du förhandlade räntan med din bank är risken stor att du betalar alldeles för mycket i onödan. Ring din bank och be om att få en ränterabatt. Jämför även andra bankers erbjudanden och byt bank om du får ett bättre erbjudande. Här kan du läsa mer om hur du kan sänka räntan på ditt bolån.
 

16. Förhandla om dina andra lån
Har du ett eller flera små lån och krediter? Då kan det finnas mycket pengar att spara på att sänka din ränta och månadskostnad. Här kan du läsa mer om hur du kan sänka räntan på ditt lån.
 

17. Se över dina försäkringar
Om du aldrigt jämfört försäkringar tidigare kan det finnas mycket pengar att spara på att göra det. För en bilförsäkring exempelvis kan det handla om tusentals kronor i lägre kostnader genom att bara byta till ett billigare altternativ. Här kan du läsa mer om hur du kan jämföra bilförsäkringar.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Högre priser och inflation – så påverkas du som konsument

Klocka 1 minuts läsning

Under det senaste året har Statistikmyndigheten (SCB) inflationsrapporter gett storrubriker i pressen. Månad för månad har de stigande inflationssiffrorna tagit allt större plats bland huvudnyheterna, men vad säger inflationssiffrorna egentligen och hur dyrt har d...

Föregående artikel
Hur vill du ha din tjänstepension – livet ut eller tidsbestämt?
Klocka 1 minuts läsning