Spartips i tuffa tider – 19 tips

Sharon Lavie
Sharon Lavie
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Spartips i tuffa tider – 19 tips

Tycker du att det är tufft att få ihop vardagsekonomin, är du orolig för hur du ska få ihop julen eller vill du ha råd med en guldkant i vardagen? Här kommer 19 tips som kan ge dig lite mer pengar i plånboken.

1. Ha koll på din matbudget - en del varor har blivit mycket dyrare. Kan du hitta billigare alternativ kan du spara hundralappar varje månad. Här kan du ta hjälp av appar som matpriskollen eller e-reklamblad för att hitta de bästa erbjudanden där just du bor. Vill du ha färdiglagad mat till halva priset rekommenderar jag appen Karma som säljer överbliven mat från restauranger och fik med 50% rabatt.
 
2. Handla klokt på rea - många butikskedjor sitter med stora lager som de blir av med och därmed ser vi en hel del reor, men spontanshoppa inte saker du inte tänkt igenom. Det kan bli dyrare i slutändan. Dessutom är en del butiker är inte helt ärliga med sina rea markeringar, så ha koll tex genom Prisjakt.
 
3. Handla second hand - Plick, Sellpy, Blocket eller Tradera. Det finns många ställen att hitta godbitar för en bråkdel av nypriset.
 
4. Låna eller hyr om du har ett tillfälligt behov - spana tex in Hygglo där du både kan hyra och hyra ut dina prylar för att få en extra slant. Är du nyfiken på paddel eller kanske åka skidor, men vet inte om din grej? Spendera inte pengar på dyr utrustning låna på Fritidsbanken i stället. Perfekt även för dig som har barn där utrustningen riskeras att växas ur redan efter en säsong.
 
5. Passa på att förhandla om dina lån, nu när räntorna har stigit är det ännu viktigare att se sig om efter bättre erbjudanden. Varje tiondels procent gör skillnad för dig som har stora lån.
 
6. Flytta dina sparpengar till konton som ger så hög ränta som möjligt – Använd dig tex av Compricer eller Konsumenternas.se för att hitta bäst ränta.
 
7. Undersök dina möjligheter till att utnyttja ett timprisbaserat elavtal. Kan du styra om uppvärmningen av huset och vattnet till nattetid kan du ofta spara många tusenlappar. Likaså om du tex väljer när på dygnet du tvättar, torktumlar och kör diskmaskinen. Exempelvis Tibber har en bra app där du kan se när elpriset är lågt och därmed planera din elförbrukning.
 
8. Begränsa inköpen - har du svårt att få ekonomin att gå ihop, ta en paus från allt som inte är absolut nödvändigt. Det kan handla om att dra ner på nöjen och restaurangbesök, skala ner mobilsurf och streamingtjänster och kanske minska på alkohol och tobak.
 
9. Använd bilen effektivt - I stället för att använda bilen flera dagar i veckan för olika småärenden, samla ihop dem och gör en resa. Behöver du bilen till och från jobbet kan du fundera på att samåka, åka kollektivt om det finns möjlighet eller om din arbetsgivare ger dig möjligheten, jobba hemifrån.
 
10. Gör en månadsbudget - Planera på förhand vad pengarna ska räcka till och försök att hålla dig till planeringen. Detta är särskilt viktigt kommande månad då många är ute och handlar julklappar.
 
11. Få koll på dina avtal - Elavtal, telefoniavtal, hem- och bilförsäkringar är några exempel på avtal som är värda att ta sig en extra titt på. Det finns många aktörer på marknaden och det går att spela ut dom mot varandra för att få ett lägre pris.
 
12. Utnyttja kundkort - De flesta kedjor inom mat, kläder, hemelektronik och drivmedel har kundklubbar som ger rabatter och bonusar till sina kunder. Ofta är det gratis att gå med. Varför inte utnyttja de erbjudanden som finns?
 
13. Välj kreditkort med bonus - Brukar du använda kreditkortet? Då finns det all anledning att jämföra eftersom det finns en uppsjö av kreditkort på marknaden och villkoren kan skilja sig åt. Jämför tex kontantuttagsavgift, ränta om du delbetalar och bonussystem. Vill du ha rabatt på drivmedel, kontanter eller kanske tjäna in till en flygresa?
 
14. Samla dina dyra krediter och lån - Har du många småkrediter och lån med höga räntor? Ett sätt att minska utgifterna är att samla dem till ett lån. Ett samlingslån ger många gånger en lägre ränta och dessutom kan du på så sätt slopa flera av aviavgifterna. Se nu bara till att du amorterar ordentligt och inte förlänger återbetalningstiden. Och avsluta de gamla lånen och krediterna så du inte lockas att använda dem på nytt.

15. Utnyttja nykundserbjudanden - Det kan kännas orättvist att trogna kunder inte premieras som nya. Våga säga upp dina tjänster och bli ny kund på nytt. Det kan vara gratis årsavgift för bankkort, halva priset under några månader på tidningar och magasin eller bättre abonnemangspris på streamingtjänster. Ofta räcker det med att du meddelar att du funderar på att säga upp ditt avtal för att du ska få ett bättre erbjudande för att de vill ha kvar dig.
 
16. Res när alla andra inte kan - Tycker du om att resa och upptäcka Sverige eller världen kan du spara tusenlappar på att boka dina resor när trycket inte är så högt. Knepet är ofta att undvika skollov och när alla andra åker bort. Många resebolag har resekalendrar där du själv kan se vilka datum som det är billigast att resa.
 
17. Jobba lite extra som pensionär - Att jobba extra när det passar dig kan vara ett fint tillskott i plånboken. Varför inte tjäna pengar på din hobby eller ta ett pass på din gamla arbetsplats när de är i behov av extrapersonal? En extra guldkant är att du betalar mindre skatt som pensionär.
 
18. Hyr ut din bostad - Bor du lite för stort? Har du utflugna barn? Funderar du på att hyra ut ett rum i din bostad får göra schablonavdrag med 40 000 kr + 20% av dina hyresintäkter varje år.
 
19. Boka elevbehandlingar - Vill du inte betala dyrt för behandlingar som massage, ansiktsbehandlingar, hårklippning och färg ska du kontakta frisör -och skönhetsskolor och höra om du kan boka tid för elevbehandlingar.
Sharon Lavie

Om skribenten

Sharon Lavie, Sparekonom Lendo

Sharon Lavie är sparekonom på Lendo och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Räkna ut årsinkomst – Så här gör du

Klocka 1 minuts läsning

Det finns många tillfällen då du kan behöva uppge din årliga inkomst. Här får du som behöver räkna ut din årsinkomst bra tips och råd på hur du kan gå tillväga. Din årsinkomst är den totala inkomsten du får under ett år. Årsinkomsten kan bland annat påverka hur...

Föregående artikel
Delbetalning - Så fungerar det att delbetala
Klocka 1 minuts läsning