Ska du ställa på din bil? Här hittar du bra saker att tänka på som exempelvis vilka krav som finns och hur du går tillväga när du ställer på bilen.
Om att ställa på en bil
Har du en bil som är avställd? För att du ska få lov att köra bilen igen måste du ställa på den vilket bland annat innebär att du ska betala fordonsskatt och aktivera en trafikförsäkring. Du anmäler en påställning av bilen hos Transportstyrelsen och kan börja använda bilen från och med det datum som de har registrerat din anmälan.
Detta behöver du göra när du ställer på bilen
- Se till att du har en trafikförsäkring
- Anmäl att du vill ställa på bilen till Transportstyrelsen
- Boka en tid för besiktning av bilen
- Betala fordonsskatten
- Serva bilen så den blir körklar, exempelvis byta däck, fylla på spolarvätska och kolla oljan
Så här ställer du på ett fordon
Ska du ställa på ett fordon måste du först och främst se till att fordonet har en aktiv trafikförsäkring. Denna försäkring måste alla som har en påställd bil ha enligt lag. Har din bil tidigare varit påställd finns oftast uppgifterna om bilen redan registrerade hos Transportstyrelsen som aktiverar försäkringen och meddelar ditt försäkringsbolag när du ställer på bilen. Har det inte funnits någon trafikförsäkring tidigare behöver du teckna en ny.
När trafikförsäkringen är fixad ska du anmäla en påställning av fordonet hos Transportstyrelsen. Detta kan du göra på flera olika sätt:
- E-tjänsten ”Ställ av/på fordon” på Transportstyrelsens hemsida
- Transportstyrelsens app ”Mina Fordon”
- Skriftligen på ditt registreringsbevis
Påställningen gäller från den dag som din anmälan har registrerats hos Transportstyrelsen.
Fordonsskatt vid påställning av fordon
När du har ställt på din bil behöver du börja betala fordonsskatt. Har du en digital brevlåda skickas ett inbetalningskort dit annars får du en avi med posten. På Transportstyrelsens e-tjänst ”Fordonets skulder” kan du se hur mycket skatt du ska betala och även få information om OCR-nummer och Bankgironummer.
Ställa på bil vid ägarbyte
Vem som blir skattskyldig när du ställer på bilen vid ett ägarbyte beror på hur du gör din anmälan till Transportstyrelsen.
Använder du e-tjänst eller appen för att ställa på bilen och anmäla ägarbytet sker allt direkt och det blir den nya ägaren som ska betala fordonsskatten. Skickar du in din anmälan på registreringsbeviset sker ägarbytet när anmälan är registrerad eller från den dag du angivit, och därefter är det den nya ägaren som ska betala skatten.
Använder du någon av Transportstyrelsens självservicetjänster när du anmäler en påställning av bilen är det den som är registrerad ägare vid detta tillfälle som blir skyldig att betala fordonsskatten. Kommer det efter detta in en anmälan om ägarbyte där det står att bytet skett samma dag eller tidigare som du ställde på bilen kan du ompröva fordonsskatten hos Skatteverket.
Körförbud trots att du ställt på bilen
I vissa fall kan bilen ha körförbud trots att du har ställt på den. Det kan till exempel vara om du har fått körförbud på grund av att du missat en besiktning eller om du har fått användningsförbud på grund av att du inte har betalat fordonsskatten.
Glöm inte försäkringen
För att kunna ställa på din bil måste du ha en aktiv trafikförsäkring. Den täcker skador som kan orsaka tredje part, personer eller annans egendom i händelse av en trafikolycka. Den täcker dock INTE skador på din egna bil om du är vållande till skadan. För det behöver du en halv-, eller helförsäkring.
Här kan du läsa mer om olika typer av bilförsäkringar och teckna din försäkring direkt online!
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!