Matpriserna har ökat med över 20 procent de senaste två åren och även om inflationen sjunker så kommer vi få leva med dessa högre matpriser tills våra löner kommer ikapp. Men det finns några saker du kan göra för att få ner dina matkostnader, och här får du 10 tips på vägen.
Matpriserna i landets livsmedelsbutiker har ökat med 22 procent de senaste två åren enligt Matpriskollen. “Jämfört med det historiska året 2022 har livsmedelspriserna i landets butiker bromsat in men vi har ändå sett historiskt mycket kraftiga ökningar under 2023”, noterar Ulf Mazur, VD och grundare av matpriskollen.
2023 bjöd på stora svängningar från den högsta månadsnoteringen i februari till sjunkande priser i april och sedan en tvärt avstannad prisökningstakt under våren i samband med att Lidl gjorde en kraftig prissänkning och att finansministern kallade till sig livsmedelsaktörerna.
Pensionärernas riksorganisations (PRO)s årliga undersökning visar på en prisökning på 27 procent de senaste åren bland de varor som de följt. “Det är extrema prisökningar vi ser. Jämför man med innan inflationen drog iväg så var det väldigt små prishöjningar från år till år”, säger Ola Nilsson som är sakkunnig i konsumentfrågor vid PRO.
Så hur ska man tänka som konsument? Hur kan man sänka sina matkostnader? Här följer mina 10 bästa tips
1. Jämför butikerna
Hos matpriskollen kan man jämföra vad en matkasse med 194 unika livsmedelsartiklar kostar hos olika butiker. Butikerna som ingår i undersökningen ingår i de stora rikstäckande kedjorna ICA Maxi, ICA Kvantum, Stora Coop, Willys och City Gross. Matpriskollen skriver att *Lidls varor, som inte är med i jämförelsen, har i de allra flesta samma pris som Willys eller något lägre.
Enligt matpriskollens “Koll på kassen” skiljer det många tusenlappar mellan butikerna:
- För ett singelhushåll i region syd skiljer det 4 968 kronor per år mellan den dyraste och billigaste butiken
- För sambos med två tonårsbarn i region öst skiljer det 18 060 kronor per år mellan den dyraste och billigaste butiken.
*På uppdrav av Lidl har PwC jämfört Lidls matvarupriser mot marknadens övriga aktörer under perioden 2015-2022. Analysen visar att Lidls priser på en jämförbar hypotetisk matvarukorg har legat 18-24 % lägre än marknadens.
2. Gör storkok
Genom att göra storkok en gång i veckan och tillreda fyra måltider istället för en kan du halvera kostnaden per måltid. På ett år innebär det totalt 208 måltider och för en familj om fyra personer en besparing om 12 000 kronor. För att nå denna besparing behöver du handla i säsong och gärna köpa råvaror som är på kampanj.
3. Ta med matlåda varje dag
Att helt skippa restaurangluncherna gör att du minskar årskostnaden för lunch med runt 21 000 kronor.
4. Handla inte hungrig
Hunger gör dig mindre koncentrerad och ökar risken för impulsköp. När du handlar hungrig är risken alltså stor att det slinker ner några onödiga och kanske onyttiga saker i din varukorg. Handla efter lunch eller grunda med en banan.
5. Köp butikskedjornas egna varumärken
Många livsmedelskedjor har egna varumärken som omfattar en mängd produkter. Ofta med bra kvalitet och till en lägre kostnad.
6. Köp fryst mat
Ofta är färsk mat väsentligt dyrare än fryst. Det beror på de högre kostnaderna som är förenade med att hantera färsk mat tillsammans med att färskheten sänker hållbarhetstiden. Fryst mat håller betydligt längre tid, vilket minskar matsvinnet.
7. Köp frukt och grönsaker på torget
Om det finns en torghandlare i din stad, besök den! Där kan du ofta köpa frukt och grönsaker i säsong och till lägre pris än hos de stora livsmedelskedjorna. Vill du ha superpris väntar du till slutet av dagen. Då erbjuds du ofta halva priset.
8. Använd appar för att rädda mat från att slängas
Många butiker, restauranger och caféer har maträtter och bakverk som behöver säljas snabbt för att inte bli ofräscha och därmed osäljbara. Därför finns det numera appar som kan hjälpa dig att hitta den överblivna maten, mackan eller brödlimpan. Ofta får du halva priset på det du köper! Too Good To Go, Karma och ResQ Club är några sådana appar. Därutöver finns Matsmart där du kan rädda alla typer av varor från dagligvaruhandeln och Olio för att koppla ihop grannar med varandra för att minska matsvinnet.
9. Bygg lager när du hittar superpris
Många butiker kör ofta kampanjer på vanliga produkter. Det är ett effektivt sätt att locka kunder, som utöver lockvaran köper allt möjligt annat. Hittar du ett superpris på kaffe, pasta, flingor, toapapper, tandkräm eller annat som du vet kommer att behövas är det en god idé att köpa en större mängd. Skapa ett lager hemma. Mot detta står naturligtvis all plats sakerna kommer att ta i hemmet.
10. Släng inte mat bara för att datumet gått ut
Ofta går det utmärkt att äta maten flera dagar efter bäst före-datumet. Titta, lukta, känn på konsistensen och smaka innan du slänger mat. Din mormor eller i alla fall hennes mor var en gudinna när det gällde att avgöra matens tjänlighet. Denna superkraft kan du själv öva upp och på köpet vinna nytt självförtroende! Varje svensk slänger i snitt 90 kilo mat per år. Vanligaste skälet är dålig planering eller svagt självförtroende.
Tipsen kommer från boken Spara pengar: Experternas 323 bästa tips som jag skrivit tillsammans med Günther Mårder.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!