Stulen mobil på semestern eller spräckt glas? Så här gör du

Stulen mobil på semestern eller spräckt glas? Så här gör du

Du glömmer mobilen på restaurangen, tappar den i golvet med sprucken skärm som resultat, eller blir bestulen på semestern. Vad händer?

Vi är ganska ärliga och nyfikna

SvD Näringsliv placerade ut tio begagnade mobiltelefoner i Stockholmsområdet, preparerade med övervakningsmjukvara, för att se vad som händer med en borttappad telefon. I sex av tio fall ringde upphittaren upp nummer i telefonboken och telefonen återlämnades. Och i åtta av de tio telefonerna öppnades åtminstone en app.

Säkerhetstips om telefonen försvinner:

  • Använd skärmlås: För att skydda informationen på din telefon. Sifferkod, mönster eller fingeravtrycksläsare beroende på telefon
  • Hitta min iPhone: Se till att tjänsten ”Hitta min iPhone” är påslagen (”Inställningar” -> ”iCloud” -> ”Hitta min iPhone”). Då kan du genom att logga in på en dator se var din telefon är, få den att ringa högt även när den är på ”tyst” (när du glömt den i soffan) och även skicka den ett telefonnummer och meddelande som syns på din låsta skärm. Den som har hittat din telefon kan då kontakta dig. Du kan även radera allt innehåll på din telefon – från din dator.
  • Hitta din Android: Genom tjänsten ”Android Device Manager” kan du, likt ”hitta min iPhone”, hitta din försvunna enhet, ringa telefonen på maximal volym och radera data.
  • Skapa en bakgrundsbild till låsskärmen: Genom att skriva in ett telefonnummer på din bakgrundsbild kan upphittaren kontakta dig även om din telefon är låst. På Androidtelefoner kan man skriva in telefonnummer i "settings" -> "security" -> "owner info" som visas på din låsta skärm. Kan även vara bra om något händer dig och dina anhöriga behöver kontaktas.

 

Vad täcker försäkringen?

  • Blir din telefon stulen i ditt hem eller vid rån utanför hemmet?
    Då täcker vanligtvis din hemförsäkring
  • Blir du av med telefonen genom att du glömmer den på ett bord på en restaurang, eller om någon stjäl den ur din väska?
    För att få ersättning måste du ha en
    drulleförsäkring som tillägg till din hemförsäkring. Eller en Allriskförsäkring som ingår i vissa hem- och villaförsäkringar och som går att köpas som tillägg.                      
  • Självrisk och åldersavdrag.
    När det kommer till datorer och mobiler som är mer än ett år gamla räknas din ersättning ut utifrån ”värde för motsvarande mobil idag” och ”åldersavdrag”. En mobil som kostade dig 6000 kronor för 1 ½ år    sedan kanske endast ger dig 1500 kronor idag efter avdrag och självrisk.
  • Tappar du din telefon i marken eller i toaletten?
    Drulleförsäkring (Allriskförsäkring och Otursförsäkring) täcker oftast detta. Du får betala självrisk som brukar ligga runt 1500 kronor.
  • Fråga ditt försäkringsbolag vad som gäller för just din försäkring!

Om din telefon stjäls eller om du tappar bort den

Spärra SIM-kortet så fort du kan. På respektive operatörs hemsida hittar du mer information om t.ex. spärrnummer. Skriv upp spärrnummer från utlandet om du ska ut och resa. Du kan bli betalningsskyldig om någon använder din telefon efter det att du har upptäckt den som stulen/borta.

Har du blivit bestulen bör du göra en polisanmälan på telefonnummer 114 14. Är du utomlands bör du polisanmäla brottet i landet där du är. För att mobilen ska bli sökbar i polisens register måste du uppge telefonens IMEI-nummer. Det står på kvittot/mobiltelefonens kartong men går också att se genom att slå *#06# på din mobil.



Jämför hemförsäkring här >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Sparkontot är skyddat – men hur är det med fonder och aktier?

Klocka 1 minuts läsning

Vad händer med våra fonder och aktier om en bank går i konkurs? Eller fondbolaget? Får vi tillbaka våra investeringar? Jag ställde frågan till Claes Hemberg som jag vet har koll på dessa saker. Hur fungerar insättningsgarantin? Våra sparpengar är viktiga pengar. Därför...

Föregående artikel
Billigare ta ut resevalutan på plats än på flygplatsen
Klocka 1 minuts läsning