Styrränta – Så fungerar styrräntan i Sverige

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Styrränta – Så fungerar styrräntan i Sverige

Styrränta är den ränta som Riksbanken sätter för att påverka inflationen i Sverige. Här kan du läsa om hur styrräntan fungerar och hur den påverkar dig.

Vad är styrränta?


En styrränta är en ränta som sätts av en centralbank i syfte att påverka inflationsutvecklingen i landet. Om inflationen är högre än vad som är målet kan centralbankerna höja styrräntan och tvärtom om inflationen är för låg.

Detta kallas för penningpolitik och i Sverige är det Riksbanken som ansvarar för att sköta den. Tidigare kallades den svenska styrräntan för reporäntan men numer har den officiellt bytt namn till styrräntan.
 

Så fungerar styrräntan


I Sverige och många andra länder har centralbanken ett mål som säger att inflationen ska ligga omkring två procent. Om inflationen ligger över det målet kan Riksbanken behöva höja styrräntan. Skulle inflationen ligga under två procent kan de behöva sänka den.

Sättet detta fungerar på är genom att styra dagslåneräntan på marknaden och påverka andra räntor som finns i ekonomin. Om den ekonomiska aktiviteteten är för hög i ett land och/eller om priserna stiger kraftigt - då kan ekonomin och inflationen behöva kylas ned - styrräntan höjs. Tvärtom om den ekonomiska aktiviteten och inflationen är låg - styrräntan sänks.

När det blir dyrare att låna pengar kommer färre projekt och investeringar ske i landet vilket dämpar inflationen och när det blir billigare att låna, ja då börjar fler hjul rulla i ekonomin och inflationen påverkas uppåt.
 

Så påverkar styrräntan dig


När bankerna i landet ska låna och placera pengar kan de göra det hos Riksbanken. Styrräntan är den ränta som styr vilka räntor som bankerna får låna och spara till. Blir det dyrare att låna för bankerna så höjer de räntorna på lånen till företagen och hushållen. På samma sätt sker det på våra sparkonton. Om bankerna får en högre ränta när de placerar sina pengar hos Riksbanken så kan de sedan ge företagen och hushållen en högre ränta på deras konton.

Dyrare lån och bättre ränta på sparkontot gör att det blir mindre lockande att göra nya investeringar i samhället. Tillväxten i ekonomin sjunker och inflationen likaså. Därmed kan Riksbanken påverka inflationen att nå målet om två procent om den är för hög.

Som du redan förstått så fungerar det omvänt på samma sätt. Om Riksbanken sänker räntan till bankerna när dessa vill låna och placera pengar blir det mer lockande för dem att även sänka räntan till företagen och hushållen. Vips blir det mer intressant att ta risker och investera i nya projekt för bankernas kunder. Aktiviteten i ekonomin stiger, inflationen likaså och därmed har Riksbanken påverkat inflationen om den tidigare var för låg.

Så där håller Riksbanken på under året och försöker styra ekonomin på de sätt som de kan så inflationen hamnar omkring två procent.
 

Styrräntan kan påverkas oss konsumenters:

  • Räntor på lån
  • Räntor på sparkonton
  • Priser på bostäder
  • Priser på vanliga produkter och tjänster
     

Riksbankens direktion bestämmer över styrräntan


I Sverige är det Riksbankens direktion som bestämmer över styrräntan. Den består av sex personer som är utsedda av Riksbanksfullmäktige som i sin tur väljs av riksdagens folkvalda politiker. Politikerna har dock inget inflytande över styrräntan utan denna bestäms helt oberoende av direktionen.

Förutom att besluta om styrräntan ansvarar Riksbanken för att betalningssystemet i Sverige fungerar samt att trycka och ge ut sedlar och mynt.
 

Styrräntan i Sverige 2024 - vad ligger räntan på?


I skrivande stund ligger styrräntan i Sverige på 2,75 procent. Senaste beskedet kom den 7 november då styrräntan sänktes med -0,50 procentenheter.
 

Nästa räntebesked


Nästa räntebesked om styrräntan kommer den 19 december 2024.
 

Styrräntan och prognos framöver (räntebanan)


Riksbanken har penningpolitiska möten fem-sex gånger om året för att diskutera vad de ska göra med styrräntan. Antingen kan de höja, sänka eller lämna den oförändrad.

I samband med mötet och det efterföljande beslutet diskuteras prognosen för styrräntan framöver. Det är viktigt för att marknadens aktörer ska kunna få en bild av hur Riksbanken kan antas agera den närmaste tiden. Det skapar lugn och stabilitet på marknaden vilket är att föredra. Denna prognos kallas även för räntebanan.

När ett penningpolitiskt beslut äger rum redovisar Riksbanken de prognoser de har om Sveriges inflationsläge. Dessa prognoser är baserade på följande faktorer:

  • Konjunkturen internationellt
  • Sveriges prisutveckling
  • Omvärldens prisutveckling
  • Effekter av penningpolitiken på marknaden

Utifrån prognosen föreslår Riksbanken en lämplig räntenivå, dock utan att låsa sig till en fast penningpolitik i framtiden. Sker utvecklingen på ett annat sätt än vad Riksbanken antagit kan prognosen komma att förändras.
 

Prognos för styrräntan närmaste åren 2024 - 2027


I skrivande stund visar Riksbankens prognos över styrräntan att den kommer sjunka de närmaste åren till 2,30 % i början på år 2027. De flesta tror att Riksbanken kommer att sänka styrräntan fyra gånger under 2024 och ytterligare några gånger nästa år.

Det är viktigt att komma ihåg att prognosen bara är just en prognos vilket innebär att den kan komma att revideras framåt.
 

Fler lästips:

Inflation – Så fungerar det (komplett guide)

17 spartips för bättre hushållsekonomi

10 sätt som sänker din bolåneränta

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Sälja bil privat - Tips på bra saker att tänka på

Klocka 1 minuts läsning

Att sälja bil privat innebär att du tar hand om hela försäljningen själv. Här kan du läsa om hur det funkar att sälja sin bil privat och vad du behöver tänka på. Att sälja en bil privat kan vara både en lönsam och effektiv metod för att få bästa möjliga pris ...

Föregående artikel
Solceller - Bra saker att veta om solpaneler
Klocka 1 minuts läsning