Teckna elavtal till lägenhet - Så här gör du

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Teckna elavtal till lägenhet - Så här gör du

Här hittar du som ska teckna ett elavtal till en lägenhet bra tips och råd. Läs om viktiga saker att tänka på innan du väljer och skaffar ett avtal.

Är det dags för dig att flytta? Har du koll på vilket elavtal du ska välja eller är det första gången du ska skaffa ett avtal? Det kan kännas överväldigande med alla val men känn lugnet. I denna artikel ger vi dig fem tips på bra saker att tänka på innan du väljer ett elavtal till din lägenhet. Så du får ett bra och billigt avtal utan en massa krångel.
 

1. Teckna ett elavtal för din lägenhet som passar dig


Det du måste bestämma dig för innan du tecknar ett elavtal är om du vill teckna ett avtal med fast eller ett rörligt elpris. Eller ett avtal med timpris.

Ett fast elpris innebär att du kommer betala samma pris varje månad per förbrukad kilowattimme, vilket gör att du får större kontroll över din elkostnad.

Ett rörligt pris betyder att priset kan röra sig uppåt och nedåt under tiden du har avtalet. Är du villig att ta risken att priset kan variera kan ett rörligt elpris vara något för dig. Historiskt sett har det visat sig vara billigare över tid.

Timpris innebär att du har ett avtal där priset på el varierar för varje timme. Den el du förbrukar matchas helt enkelt med varje timmes elpris. Timpris passar dig som vill kunna påverka din elkostnad, är aktiv och engagerad i din elanvändning och kan konsumera din el under dygnets billigare timmar då elpriset är lägre. 

Det finns även en variant som heter mixat elpris som innebär att du betalar hälften av din elförbrukning till ett fast pris och den andra hälften till ett rörligt pris.
 

2. Jämför först och välj sedan ett elbolag


När du har valt om du vill ha ett fast eller rörligt elpris är det dags att börja kika på olika elbolag. Kolla upp vilka som levererar till din nya lägenhet och jämför priser och avtal. Ta god tid på dig och se över de olika avtalen. Ju tidigare du börjar desto mer tid har du på dig att jämföra.

Här på Compricer kan du jämföra elavtal för att hitta ett bra avtal för dig och din lägenhet!
 

3. Teckna ett elavtal för din lägenhet i god tid


Det är bra att vara ute i god tid. När du har kollat upp vem det är som äger elnätet dit du ska flytta och valt ett elbolag är det dags att teckna avtalet. Detta behöver du göra i god tid innan du flyttar in. Annars får du ett så kallat anvisningspris vilket kan vara mycket dyrt. Se därför till att teckna nytt elavtal för din lägenhet så fort du vet inflyttningsdatum, helst senast 10 dagar innan inflytt.
 

4. Välj ett flexibelt avtal


Det är viktigt att du håller koll på avtalstiden innan du väljer elavtal till din lägenhet. Det finns avtal med lång bindningstid och vill du bryta ett sådant avtal i förtid kan det bli dyrt. Vill du ha största möjliga flexibilitet bör du välja ett elavtal som varken har bindningstid eller uppsägningstid. Standard för branschen är en uppsägningstid på 3 månader och vi rekommenderar att du inte väljer längre än så.
 

5. Välj hur elen ska produceras


Är du miljömedveten kan det vara bra att känna till att möjligheten finns att välja en miljövänlig energikälla till ditt avtal. Du kan till exempel välja att ha 100% vind- eller vattenkraft. Det kommer nödvändigtvis inte vara just den energikälla som kommer att levereras till din lägenhet. Men ditt elbolag kommer se till att köpa in el från din valda källa som motsvarar din årsförbrukning. Du kan också titta efter är om elen är märkt med Naturskyddsföreningens märkning “Bra miljöval”.

Lycka till med elavtalet till din lägenhet!

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter

Klocka 1 minuts läsning

Riksbanken meddelade idag att de höjer styrräntan till 2,50 procent och signalerar ytterligare en höjning i februari 2023. Senast vi hade en styrränta på över 2 procent var i slutet på 2008 under finanskrisen. I september 2008 toppade styrräntan på 4,75 procent ...

Föregående artikel
Ersättning för ärr, sveda och värk - Detta gäller
Klocka 1 minuts läsning