Timpris på el - Så fungerar ett timprisavtal

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 4 minuters läsning
Timpris på el - Så fungerar ett timprisavtal

Med timpris på el kan du själv styra din elkostnad. Här hittar du allt du behöver veta om timprisavtal och om det kan vara lönsamt för dig eller inte.

Med ett rörligt timpris på el kan du själv styra din elkostnad genom att anpassa din elförbrukning efter de timmar på dygnet när priset är som lägst. Men lönar detta sig? Och hur mycket pengar kan du i sådana fall spara? Här går vi igenom allt du behöver veta om timpris på el och vilka fördelar samt nackdelar det innebär.
 

Vad innebär timpris på el?


Som du kanske redan vet så baseras elpriset på tillgång och efterfrågan och styrs av det som kallas för spotpris, det pris som sätts timme för timme av den nordiska elbörsen NordPool. Har du ett elavtal med månatligt rörligt elpris betalar du alltid samma elpris per kWh under hela månaden. Ditt pris är då ett genomsnitt av hela månadens timpriser.

Har du istället ett avtal för timpris på el varierar priserna för varje timme. Den el du förbrukar matchas helt enkelt med varje timmes elpris. Detta innebär att du själv kan styra din elkostnad genom att så långt som möjligt undvika att förbruka el under de timmar då timpriset är som högst. Detta inträffar vanligen på morgonen när vi går upp och gör oss redo för jobb och skola samt på eftermiddagen när vi kommer hem och lagar mat, tvättar, dammsuger och så vidare.
 

Är timpris på el lönsamt?


Till den stora frågan: Är timpris på el lönsamt? För att timpris på el ska vara ett förmånligt avtal för dig behöver du ha en viss flexibilitet och rätt förutsättningar. I det stora hela handlar det om att du ska använda så lite el som möjligt under den tid på dygnet när elpriset är som högst och istället försöka förbruka så mycket som möjligt av din elanvändning på natten eller mitt på dagen när elpriset normalt är lägre. Gör du inte detta kan ett timprisavtal bli dyrare än ett vanligt rörligt elavtal.

Naturligtvis kan du inte flytta all din elförbrukning till en optimal tid prismässigt, men här kommer några saker du kan tänka på för att få ner din elkostnad:

  • Ställ in så att det mesta av din eldrivna uppvärmning sker de timmar då elen är som billigast. Genom att flytta hälften av din eluppvärmning till dessa timmar kan du sänka husets energikostnad med 10-20 procent.
  • Har du en elbil kan du sätta den på laddning precis innan du går och lägger dig, istället för att plugga in den direkt när du kommer hem. En del lösningar erbjuder även att du kan styra när din laddning ska börja.
  • Om du har möjlighet kan du tidsinställa exempelvis tvättmaskin och diskmaskin så att de körs när elen är som billigast.

Att räkna på hur mycket pengar du faktiskt kan spara genom att välja ett timprisavtal är inte helt lätt. Detta eftersom det beror på hur väl du lyckas anpassa din elförbrukning till de timmar då elpriset är som lägst. Men har du apparater hemma som kan tidsinställas eller en värmepump som du kan styra kan du spara tusenlappar. För att timpris på el ska vara lönsamt är det viktigt att du har möjlighet att kunna styra din förbrukning.
 

Aktuellt timpris på el


Timpriset på el sätts av Nord Pool som är den nordiska börsen för elhandel. Där kan du följa aktuellt timpris på el dygnet runt för att enklare kunna styra din elanvändning. Det är endast elpriset som visas så kostnaden för energiskatt, påslag, elcertifikat och moms är inte inkluderat. Det finns även olika appar där du kan hitta aktuellt pris.
 

Så här skaffar du rörligt timpris på el


De flesta elbolag erbjuder timpris på el, som även kan kallas för timspot. Efter att du tecknat ett rörligt timavtal har ditt elnätsföretag tre månader på sig att justera din elmätare till timmätning ifall den inte redan är anpassad för det. I vissa fall kan du även behöva byta elmätare vilket är kostnadsfritt.
 

Jämför elpriser på Compricer


Här på Compricer kan du snabbt och smidigt jämföra elpriser och hitta ett bra erbjudande för dig.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Riksbanken höjer reporäntan!

Klocka 4 minuters läsning

Tidigare idag meddelade Riksbanken att de höjer reporäntan från 0 till 0,25 procent. Anledningen: Inflationen. Som många trodde höjde Riksbanken reporäntan i morse med 0,25 procentenheter. Det är den första höjningen sedan januari 2020 d&arin...

Föregående artikel
Flytträtten – en möjlighet för dig att ge ditt sparande bättre förutsättningar
Klocka 4 minuters läsning