Tips på hur du kan spara pengar inför semestern

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Tips på hur du kan spara pengar inför semestern

Snart är det semester vilket ofta innebär att mer pengar än vanligt går åt. Här får du trettio tips på hur du snabbt kan spara pengar inför semestern.

1. Börja lägga undan pengar


Har du inte redan planerat för semesterns utgifter så lägg undan så mycket pengar du kan redan nu.
 

2. Ta inga lån


Ta inga dyra lån för att klara av sommarens utgifter. Det kan skapa ett andrum på kort sikt om pengarna skulle tryta men det kommer tillbaka surt efteråt och riskerar att kosta mer än det smakar. Följ istället resten av råden nedan för att snabbt få ihop till semesterkassan.
 

3. Sälj saker du inte behöver


Är du riktigt ärlig mot dig själv så vet du att du har massar utav saker som bara ligger och skräpar i olika utrymmen hemma. Lägg ut dem till försäljning istället och håva in härliga tusenlappar lagom till semestern. Du kommer bli förvånad över hur mycket pengar det faktiskt kan handla om.
 

4. Hyr ut saker du inte behöver


Har du prylar eller extra utrymmen som du kan hyra ut? Kanske ett förråd, ett fritidshus, en båt, släp eller vad som helst som andra efterfrågar och som du inte använder just nu.
 

5. Köp inte saker du inte behöver


Dra i nödbromsen och köp bara saker du verkligen behöver nu innan semestern. Den gamla klyschan ”en sparad krona är en tjänad krona” är bra att ha i bakhuvudet.
 

6. Låna saker du behöver


Den där prylen du funderar på att köpa. Går det att låna den av någon istället?
 

7. Handla så billigt som möjligt


För alla fungerar inte ett totalt köpstopp. Vissa saker behöver vi bara. Försök då att handla så billigt som det bara är möjligt.

Just nu reas det för fullt i olika butiker på stan och på nätet. Passa på att handla till rabatterade priser men var riktigt ärlig mot dig själv så du inte köper sådant du faktiskt skulle kunna vara utan.
 

8. Ta hand om maten


Vi svenskar slänger tonvis med mat helt i onödan under sommaren. Ta hand om maten så slipper du springa till affären lika ofta. Matkontot är som bekant ett av de konton som ofta ”sprängs” under en semester.
 

9. Säg upp abonnemang du inte använder


Du vet, den där streamingtjänsten du inte kollat på ett tag, tidningen du aldrig har tid att läsa eller gymmet du aldrig går till…
 

10. Tänk på småutgifterna


Kaffet på stan, tidningen och trisslotten…försök stänga av autopiloten som slentrianmässigt drar på sig onödiga kostnader.
 

11. Sänk räntan på dina lån


Har du många olika lån och skulder? Samla ihop dessa till ett lån och sänk din månadskostnad. Det kan göra stor skillnad på kort tid.

Har du ett bolån kan du omförhandla din ränta. Det kommer inte synas på räkningarna från banken innan sommaren, men gör att du får lägre kostnader från och med i höst.
 

12. Har du bil? Tanka där det är billigast


Ta reda på var du kan tanka till det bästa priset. Under semestern kör svensken mycket bil och det kan finnas pengar att spara på att tanka billigare.
 

13. Röker eller snusar du?


Såklart du ska få snusa och röka om du vill men om du snabbt vill spara pengar går det inte att blunda för att rökning och snusning bränner djupa hål i plånboken.

Bara en halvering av konsumtionen gör underverk för din ekonomi och bättre hälsa får du på köpet!
 

14. Byt elbolag


Har du rörligt elpris kommer ett bättre elavtal slå igenom först om ett par månader men se om du tjänar pengar på att jämföra elavtal nu.
 

15. Ibland kan du behöva säga nej


Visst är det tråkigt att behöva tacka nej till roliga upptåg under semestern, men om det innebär att din semesterkassa ”sprängs” så är det inte fel att tacka nej. Du skyddar bara dig själv och din ekonomi.
 

16. Planera och prioritera vad som är viktigt för dig


Vad är viktigt för dig och vad är inte det? Prioritera dina behov och anpassa upplevelser och inköp utifrån det. Det kan finnas mycket pengar att spara på att prioritera bort sådant som ändå inte tillför något värde till dig.
 

17. Betala räkningar i tid


Påminnelseavgifter, inkassokrav och dröjsmålsräntor är exempel på onödiga utgifter som inte ger dig någonting tillbaka.
 

18. Kolla igenom bidragssystemen


Finns det några avdrag, bidrag eller andra stöd som du kan söka?
 

19. Ta ett extrajobb eller jobba lite mer


Kan du göra lite extrajobb eller jobba lite mer på det arbete du redan har? Bara en veckas extrajobb ger en bra skjuts i plånboken.
 

20. Gör saker tvärtom


Det kan ofta lösa sig att inte göra som alla andra. Kanske du kan undvika vissa populära aktiviteter och destinationer i sommar som är billigare till hösten? Speciellt för barnfamiljer kan detta vara ett bra tips. Mindre köer får du på köpet!
 

21. Bo så billigt som möjligt


Ofta är det billigare att hyra ett boende av en privatperson istället för att bo på hotell eller i en semesteranläggning. Här kan det finnas mycket pengar att spara om ni ska bo en vecka eller längre.
 

22. Räntefria avbetalningar kostar också pengar


Lockas inte av handelns räntefria avbetalningar om du verkligen inte behöver varan. En räntefri avbetalning kostar också pengar.
 

23. Gå på gratisaktiviteter


Runtom i landet finns det fantastiska gratisaktiviteter att gå på. Sök på ditt närområde och se vad som erbjuds.
 

24. Gör matlådor


Brukar du äta lunch ute på stan? Har du ett par veckor kvar innan du går på semester? Byt ut lunchrestaurangen mot matlådor istället. Det kan handla om en tusenlapp extra till sommarkassan.
 

25. Låna böcker och tidningar på biblioteket


Skaffa din sommarlitteratur på biblioteket istället för att köpa. Det kan ge några hundralappar extra.
 

26. Byt tjänster


Behöver du hjälp med något? Kan du hjälpa till i retur? Hör runt med din omgivning och se om ni kan hjälpa varandra att spara pengar.
 

27. Transporter


Funderar över hur du kan transportera dig på semestern på bästa sätt? Går det att skippa bilen? Kan du samåka med någon? Cykla eller åka kommunalt? Här finns det mycket pengar att spara.
 

28. Få betalt för att vara med i undersökningar


Många företag ger ersättning till dig som vill vara med i olika undersökningar.
 

29. Ska du resa utomlands?


Skaffa ett kreditkort utan växlingsavgift.
 

30. Storhandla


Planera dina matinköp så gott det går. Det brukar vara billigast att storhandla och passa på att utnyttja eventuella kampanjer och rabatter.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så lång tid tar det att spara en miljon kronor

Klocka 1 minuts läsning

Nyfiken på hur lång tid det tar att spara ihop till en miljon kronor? Här ser du hur mycket och under hur lång tid du måste spara om du investerar i olika sparformer. Vem vill bli miljonär? Har du någon gång funderat på hur mycket du måste spara varje måna...

Föregående artikel
Klimatsäkring av din bostad: Så kan du få 60 000 kronor i bidrag
Klocka 1 minuts läsning