Tro inte på experternas prognoser!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Tro inte på experternas prognoser!

2023 går mot sitt slut och experter tillfrågas om vad som kommer hända nästa år och ombeds förklara varför det som hände i år hände. Vi får höra många kloka tankar, förklaringar och slutsatser om årets händelser, och tror därmed även på experternas prognoser om framtiden. Trots att framtiden inte går att förutsäga.

Kunskap och lång erfarenhet gör oss nämligen inte till bra prognosmakare för vår ekonomiska framtid. För det krävs en regelbunden miljö, gärna ett slutet system, som i till exempel spelet schack. En erfaren schackspelare vinner ofta över en nybörjare. Den erfarna spelaren gör smartare drag eftersom hon eller han kan se flera drag framåt, till skillnad från nybörjaren som har en begränsad erfarenhet av spelet. Och vår ekonomiska värld är allt annat än ett spel med begränsat antal drag. Det som kan påverka den framtida ekonomiska utvecklingen är helt enkelt för komplext för att någon, även experter med stor kunskap och lång erfarenhet, ska kunna ge en relevant prognos. Men det är svårt att förstå att framtiden inte går att förutsäga när vi hör så många logiska förklaringar om vad som har hänt. Att allt verkar logiskt i efterhand ger oss känslan av att det även går att sia om framtiden. Och det går emot vår natur att inte tillskriva oss skicklighet när våra prognoser slår in, och att inte skylla på saker utanför vår kontroll när de inte gör det. Vi blandar ihop kontroll med slumpen.

Så vad ska vi tro på när vi till exempel hör prognoser om räntan? Under senaste tiden har berg-metaforer dykt upp för att beskriva upp- och nedgångar. Vid senaste räntebeskedet, då riksbankschef Erik Thedéen signalerade att det nya ränteläget på 4 procents styrränta är här för att stanna en längre tid, sa Robert Bergqvist (SEB) att han inte tror på Riksbankens försök till att hamra in förväntningar om ett Taffelberg (en snabbt stigande ränta som sen ligger kvar - berget (i Sydafrika) är format likt ett bord) utan tror mer på ett Matterhorn (där räntan stiger och sjunker snabbt - ett brant toppigt berg i Schweiz). Jag skulle vilja lägga min röst på ett annat berg, Mount Everest, det vill säga ett inte riktigt lika toppigt berg som Matterhorn, dock betydligt högre. Men tro inte på våra gissningar. Vilket berg det tillslut blir vet vi bara efteråt. Och jag lovar, de som idag gissade på “rätt” berg kommer att tillskriva sig skicklighet och de som gissade på “fel” berg kommer skylla på saker utanför sin kontroll. Troligtvis även jag ;-)

Detta är en krönika i Omni Ekonomi från 17 december 2023: Sahlberg: Tro inte på experternas prognoser! (för prenumeranter av Omni Ekonomi)

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Strategierna som vinner budgivningen

Klocka 1 minuts läsning

Köpa bostad är en stor affär och att komma förberedd till en budgivning är viktigt. Här hittar du olika strategier och tips som hjälper dig vinna budgivningen. Att tänka på innan du ger dig in i budgivningen Innan du börjar buda finns det...

Föregående artikel
Fastighetsavgift och fastighetsskatt (guide)
Klocka 1 minuts läsning