Trohet kostar – det lönar sig att “vänstra”

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
Trohet kostar –  det lönar sig att “vänstra”

Vi har hört det förut - stillasittande kan vara skadligt för hälsan, medan fysisk aktivitet gör under för välmåendet. Trots detta följer bara 15 procent av befolkningen rekommendationen om 30 minuters daglig motion. Vi är överlag rätt passiva – och detta gäller även när vi fattar beslut om vår ekonomi. Många är alltför lojala mot sina tjänsteleverantörer och går miste om betydande besparingar på grund av bristande engagemang och rörlighet.

Här är fyra områden där lite extra rörlighet kan ge stora besparingar:

  • Bilförsäkringar: En tredjedel av svenska bilägare har aldrig bytt försäkringsbolag för sin bilförsäkring, trots att priset för likvärdiga försäkringar kan variera med tusentals kronor.
     
  • Sparkonton: Över 2 000 miljarder kronor av våra sparpengar ligger på konton med låg eller obefintlig ränta. Samtidigt erbjuder flera banker räntor upp till 4 procent på sparkonton.
     
  • Elavtal: Omkring 7 procent av hushållen har ett anvisningsavtal för el – ofta den dyraste formen av elavtal. Här finns tusenlappar att spara genom att byta till ett fast eller rörligt avtal.
     
  • Bolån: År 2019 hade två av tre svenskar aldrig bytt bank för sitt bolån trots att data från SCB visar att lojala kunder i genomsnitt har sämre ränta än de som byter.

Varför agerar vi inte?

Vår passivitet kan bero på flera faktorer, som tidsbrist, brist på energi eller en tro att besparingarna inte är värda ansträngningen. Men en stor del av vår ovilja att agera kan förklaras av en psykologisk effekt kallad status quo-bias – en tendens att hålla fast vid det nuvarande läget för att undvika osäkerhet och risk. Detta beteende har djupa rötter i vår evolution, där välbekanta val ofta var säkrare än nya, potentiellt riskfyllda alternativ. Vi vet eller misstänker att bättre val finns, men status quo känns tryggare i och med att en förändring kan skapa osäkerhet.

Men faktum är att även små förändringar kan ge stora resultat. Här är några tips för att ta kontroll över både din ekonomi och din hälsa:

  • Gå igenom dina avtal regelbundet: Lojalitet är sällan lika lönsamt som att jämföra och omförhandla villkor.
     
  • Fokusera på ett avtal åt gången: Börja med ett avtal per månad. Kanske startar du med bilförsäkringen och tar bolånet nästa gång?
     
  • Aktivera dig – i dubbel bemärkelse: En kort promenad varje dag förbättrar din hälsa, och om promenaden leder till banken för att förhandla din ränta kan det förbättra din ekonomi också.


Lycka till med vänstrandet!

Detta är en krönika från Omni Ekonomi den 17 november.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så säger lagen om vinterdäck på bilen 2024/2025

Klocka 1 minuts läsning

När ska du byta till vinterdäck och vad menas med vinterväglag? Vi går igenom vad lagen säger om vinterdäck på bilen så du kan färdas tryggt på vägarna. När ska man byta till vinterdäck? Vad menas egentligen med vinterväglag och vilket mönsterdjup måste vinterdäcke...

Föregående artikel
Så mycket kan du spara på att byta mobilabonnemang
Klocka 1 minuts läsning