UC-Score - ett mått på din kreditvärdighet

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 2 minuters läsning
UC-Score - ett mått på din kreditvärdighet

UC-Score är mått som kreditgivare använder för att bedöma en persons kreditvärdighet. UC står för Upplysningscentralen, som är ett etablerat kreditupplysningsföretag i Sverige. Ett UC-Score beräknas utifrån flera faktorer som betalningshistorik, skulder, inkomst, ålder och kreditanvändning.

I denna artikel får du veta allt om UC-Score och hur det påverkar dina lånechanser och möjlighet till en bra ränta!
 

UC-Score informerar om din kreditvärdighet


UC-Score spelar en viktig roll i att bedöma din kreditvärdighet och påverkar din förmåga att bli godkänd för lån, kreditkort och andra finansiella produkter. Banker och kreditgivare använder resultatet av ett UC-Score för att bedöma risken att låna ut pengar till dig. Ett högt UC-Score innebär att du anses ha god kreditvärdighet och är mindre benägen att missa betalningar eller hamna i ekonomiska problem.

Ett lågt UC-Score innebär att du anses ha högre risk för att missa betalningar eller drabbas av ekonomiska svårigheter, vilket kan leda till avslag på att få lån och kreditkort eller att du får högre räntor.
 

Så kan du hitta din UC-Score


Det är möjligt att få reda på ditt UC-Score gratis en gång per år från Upplysningscentralen. Detta kan göras via deras hemsida, minuc.se, där du kan göra en kreditupplysning på dig själv. Kreditupplysningen innehåller information om din UC-Score, samt andra kreditrelaterade uppgifter som betalningsanmärkningar, skulder och kreditförfrågningar med mera.

Här kan du läsa mer om hur en kreditupplysning fungerar.
 

När uppdateras UC-Score?


UC-score uppdateras kontinuerligt baserat på information som samlas in från olika källor såsom banker, kreditkortsföretag och andra finansiella institutioner och myndigheter. Det kan ta upp till en månad för ett UC-Score att uppdateras efter att en ny betalning har gjorts eller att en skuld betalats av.
 

Vad är en bra score?


UC-Score kan variera från 1 till 999 poäng, där högre poäng indikerar bättre kreditvärdighet. Generellt anses en score på över 559 vara bra och över 635 mycket bra. Ett UC-Score på under 455 anses vara mindre bra och kan göra det svårare att bli godkänd för lån och kreditkort med mera.
 

Hur kan du påverka ditt eget UC-score?


Här är några saker du kan göra för att påverka ditt UC-Score:

  • Betala dina räkningar i tid och undvik påminnelseavgifter
  • Betala av dina skulder inom angiven tidsram för att undvika inkassokrav
  • Håll nere din kreditanvändning och undvik att använda för mycket av din kreditlimit
  • Undvik att ansöka om för många krediter samtidigt
  • Ta hand om eventuella betalningsanmärkningar och ta bort dem så snart som möjligt
  • Se över dina befintliga kreditkonton och stäng ner dem som du inte använder längre
  • Se till att dina personliga uppgifter är korrekta och uppdaterade
  • Använd UC:s tjänst minuc för att kontrollera ditt UC-score och följ dess utveckling regelbundet

Här kan du läsa mer om hur du kan öka din kreditvärdighet

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så lyckas du med din löneförhandling

Klocka 5 minuters läsning

Löneförhandling är processen där en anställd diskuterar och förhandlar sin lön med arbetsgivaren för att få en ersättning baserad på erfarenhet, prestation och marknadsvärde. Att löneförhandla kan vara en nervös och utma...

Föregående artikel
Rak amortering - Allt du behöver veta
Klocka 3 minuters läsning