Undvik dessa mentala fallgropar när börsen rasar

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 2 minuters läsning
Undvik dessa mentala fallgropar när börsen rasar

När börsen dyker är det lätt att låta känslorna styra och fatta beslut som känns rätt i stunden, men som kan skada din ekonomi på lång sikt. Här är några vanliga mentala fallgropar och hur du undviker dem.

1. Förlustaversion – smärtan av att förlora är dubbelt så stark som glädjen av att vinna

När börsen går ned känns varje krona som försvinner dubbelt så mycket som när den ökar i värde. Den här rädslan gör att många säljer i panik, även om det ofta är just då man borde hålla fast vid sina investeringar.

→ Påminn dig om att börsen historiskt alltid har återhämtat sig. Se nedgångar som en del av resan och undvik att agera på kortsiktiga känslor.

2. Flockbeteende – du gör som alla andra, trots att det kan vara fel

När du ser rubriker om börsras och många som säljer känns det naturligt att göra samma sak. Problemet är att om du följer massan, riskerar du att sälja billigt och missa uppgången när marknaden vänder.

→ Tänk tvärtom! Många av de bästa investerarna köper när alla andra säljer. Håll dig till din strategi och lita på att du gör rätt.

3. Behovet av att "göra något" – action bias

I krissituationer vill hjärnan agera – vilket ofta leder till att du säljer aktier eller fonder för att "rädda" det som finns kvar. Men på börsen är det ofta bättre att inte göra något alls.

→ Innan du agerar, ta ett steg tillbaka och tänk långsiktigt. Börsens svängningar är naturliga, och kortsiktiga nedgångar är ofta tillfälliga. Om du säljer i panik riskerar du att missa återhämtningen.

5. Överkonfidens – du tror att du kan tajma marknaden

Många försöker sälja vid toppen och köpa vid botten – men även proffsen misslyckas med detta. Statistik visar att de flesta långsiktiga investerare tjänar mer på att ligga kvar på börsen än att försöka hoppa in och ut.

→ Fortsätt investera regelbundet, oavsett om börsen går upp eller ner. Då köper du både i upp och nedgång vilket är en bra strategi.

6. Narrativets kraft – du tror att rubrikerna har rätt

Varje börsras kommer med katastrofrubriker som säger att "den här gången är det annorlunda". Men historien visar att marknaden alltid har återhämtat sig förr eller senare.

→ Läs analyser istället för sensationsrubriker. Fråga dig själv: "Kommer världen sluta fungera?" Om svaret är nej, då finns det ingen anledning att paniksälja.

Börsras är en naturlig del av investeringsresan. Om du investerar på lång sikt och har bra riskspridning (jag gillar indexfonder) så är det bästa att inte agera vid nedgång. Håll huvudet kallt, undvik fallgroparna – och kom ut starkare på andra sidan!

Detta är en krönika från Omni Ekonomi söndagen den 23 mars.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Vanliga misstag vid val av båtförsäkring – och hur du undviker dem

Klocka 3 minuters läsning

Att äga en båt innebär frihet och äventyr på vattnet men det medför ett ansvar att skydda din investering med rätt försäkring. Tyvärr gör många båtägare misstag när de tecknar försäkring, vilket kan leda till...