Uppläggningsavgift - allt du behöver veta

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Uppläggningsavgift - allt du behöver veta

När du ansöker om lån kan du behöva betala en uppläggningsavgift. Här kan du läsa allt du behöver veta om vad uppläggningsavgiften är och bra saker att tänka på.

När du tar ett lån, oavsett om det är ett bolån, ett privatlån eller någon annan form av kredit, kan du stöta på begreppet uppläggningsavgift. Det är viktigt att förstå vad denna avgift innebär och hur den kan påverka dina lånekostnader. Här kommer vi att ta en närmare titt på uppläggningsavgiften och ge lite bra råd på vägen.
 

Vad är uppläggningsavgift?


Uppläggningsavgiften är en engångsavgift som långivaren tar ut för att täcka sina administrativa kostnader i samband med att de beviljar och förbereder ditt lån. Det kan inkludera kostnader för att utvärdera din kreditvärdighet, hantera pappersarbete och upprätta låneavtalet.

Uppläggningsavgiften varierar beroende på långivare och kan utgöra en betydande del av de totala kostnaderna beroende på lånets storlek. Uppläggningsavgift kan förekomma vid olika typer av lån såsom bolån, privatlån, billån och olika blancolån samt vid avbetalning.

Uppläggningsavgift, ränta och övriga eventuella avgifter utgör tillsammans den effektiva räntan som du ofta hittar i samband med att ett lån marknadsförs.
 

Regler och bestämmelser kring uppläggningsavgifter


I Sverige finns det inga regler eller bestämmelser som reglerar hur hög en uppläggningsavgift får vara. Detta innebär att långivarna har frihet att sätta sina egna avgifter, vilket kan leda till betydande variationer mellan olika lån. Vanligen ligger en uppläggningsavgift på mellan 0 - 1 000 kronor.

Avgiften läggs normalt på den första fakturan för lånet men kan även dras från lånebeloppet. Exempelvis om du lånar 50 000 kronor och uppläggningsavgiften är 500 kronor får du 49 500 kronor utbetalt. Det finns även långivare som lägger till avgiften på lånet och fördelar ut den över återbetalningstiden.

När du jämför lån är det viktigt att vara uppmärksam på uppläggningsavgiften och ta den med i beräkningen när du bedömer lånekostnaderna. Det är speciellt viktigt vid små lån eller om avgiften är mycket hög.
 

Bra saker att tänka på


När det gäller uppläggningsavgifter finns det några saker du bör tänka på för att göra ett informerat beslut kring ett lån:

  • Jämför olika långivare - eftersom uppläggningsavgifterna kan variera mycket mellan olika långivare är det klokt att jämföra flera alternativ innan du bestämmer dig.
  • Kolla upp den totala kostnaden - när du bedömer olika lån bör du inte bara fokusera på uppläggningsavgiften. Titta även på den totala kostnaden för lånet, inklusive ränta, avgifter och eventuella andra kostnader. Den effektiva räntan ger dig en bra bild av kostnaden för ett lån.
  • Förhandla bort uppläggningsavgiften - vissa långivare kan vara villiga att förhandla om uppläggningsavgiften, särskilt om du är en bra kund. Det är värt att prova att förhandla för att se om du kan få bort eller åtminstone minska avgiften.

Förhandla bort uppläggningsavgiften


Som nämnts tidigare kan det vara möjligt att förhandla bort uppläggningsavgiften. Här är några tips som kan hjälpa dig att lyckas:

  • Visa din kreditvärdighet - om du har en stark kreditvärdighet och en stabil ekonomisk situation kan du använda detta som förhandlingsargument. Långivaren kan vara villig att erbjuda bättre villkor för att locka till sig dig som kund.
  • Jämför erbjudanden - innan du förhandlar med en långivare, se till att jämföra flera erbjudanden från olika banker. Det ger dig en bättre förhandlingsposition och gör att du kan visa att du är beredd att gå vidare till en annan bank om de inte är villiga att ta bort uppläggningsavgiften för dig.
     

Fler lästips för dig som funderar på att ta ett lån


Här kan du läsa om hur du kan öka din kreditvärdighet, vad en kreditupplysning är och hur du gör för att ta en kreditupplysning på dig själv. Läs om hur du räknar ut månadskostnad på lån, vad effektiv ränta är samt hur mycket du får låna i privatlån.

Lär dig allt du behöver veta om annuitetslån, skuldebrev samt konsumentkreditlagen. Ska du ta ett nytt lån är det ofta en god idé att göra det via en låneförmedlare.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Sälja lägenhet - Tips när du ska sälja lägenheten

Klocka 1 minuts läsning

Lär dig steg-för-steg hur du säljer din lägenhet med vår guide. Få värdefulla tips och råd om hur du bör gå tillväga när du ska sälja lägenheten. Att sälja en lägenhet är en stor händelse i livet och en process som kräver planering, tålamod och noggrannhet. Det fin...

Föregående artikel
Styrräntan höjs till 3,75 procent!
Klocka 1 minuts läsning