Vad är bäst: Bankomat på plats eller uttag på flygplatsen?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 3 minuters läsning
Vad är bäst: Bankomat på plats eller uttag på flygplatsen?

Sommaren närmar sig med stormsteg och många planerar att åka utomlands i sommar. Här går vi igenom hur du kan förbereda dig när det kommer till betalning på semestermålet.

Valuta och kreditkort på resa


Valuta


Det billigaste sättet att växla kontanter är att ta ut pengar i en bankomat i landet du reser till. De flesta banker tar inte ut någon avgift alls för det, men utanför EU kan du få betala en uttagsavgift på runt 40 kronor. Välj alltid landets valuta without conversion vid uttag i bankomat. Då väljer din bank den växelkurs som blir billigast för dig.

Att växla pengar på till exempel Forex och X-change är dyrare än att ta ut pengar i en bankomat på plats. En fördel med att växla hos dessa aktörer är att du kan växla tillbaka de pengar du eventuellt får över till samma växlingskurs. Du betalar dock alltid ett påslag. Vill du växla pengar innan du åker är det bra att göra det hos en aktör i din stad i stället för på flygplatsen, då flygplatser ofta har sämre växlingskurser.
 

Kort


Att betala med kort är oftast enkelt och säkert, även på resa. Det kan dock vara så att ditt kort inte går att använda eller inte accepteras på den plats dit du reser. Därför kan det vara klokt att ha fler än ett kort med på resan. När du väljer vilka kort du vill ha med dig är det viktigt att du tar hänsyn till valutaväxlingsavgiften. Den ligger ofta på 1,5–1,7 procent och är vad bankerna tar i avgift vid varje betalning du gör och vid uttag i bankomat. Betalar du till exempel en stor hotellnota med kort kan du komma att betala mycket i onödan. Välj därför gärna ett kort som inte har någon valutaväxlingsavgift.

Tänk också på att du med vissa kreditkort får betala ränta på uttaget belopp om du tar ut kontanter. Det kan då vara bättre att använda ditt vanliga bankkort för kontantuttag. Se till att du har pengar på kortet för detta ändamål innan du reser. Ofta får du välja mellan svenska kronor och den lokala valutan när du betalar med ditt kort utomlands. Be alltid att bli debiterad i lokal valuta så slipper du den extra växlingsavgift som annars läggs på.
 

Gör så här:
 

  1. Ta reda på vad som fungerar bäst som betalningsmedel på ditt resmål.
     
  2. Om du behöver kontanter, ta i första hand ut dem när du kommer fram. Är du osäker på om det finns bankomat på plats, växla till dig en summa innan du reser hemifrån.
     
  3. Undersök om ditt kreditkort har valutaväxlingspåslag. Överväg att skaffa ett annat kort till din resa om så är fallet.
     
  4. Ha gärna med dig två kort så att du har en backup om det ena inte fungerar.
     
  5. Håll koll på dina kort och anmäl direkt om du blir bestulen eller tappar ett kort. Skriv upp telefonnumret till din bank så att du snabbt kan spärra ditt kort om du mister det.

TIPS 1! Betala din resa med kort så får du en extra reseförsäkring som ofta innehåller ett avbeställningsskydd, något du kanske saknar i din reseförsäkring.

TIPS 2! Passa på att se över alla dina kreditkort. Se över årsavgift, ränta och eventuella bonusar.

(Källa: Ekonomikalendern)

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så mycket kostar en elbil per mil

Klocka 3 minuters läsning

Är du nyfiken på vad en elbil kostar per mil? Här går vi igenom vad en elbil kostar att ladda och vilka faktorer som påverkar totalkostnaden över tid. Elbilen är framtidens fordon för både privatpersoner och yrkesverksamma. Den är miljövänlig, tystgående och ...

Föregående artikel
Köpa motorcykel – Bra saker att tänka på
Klocka 3 minuters läsning