Valutaväxling – Så växlar du pengar

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
(senast ändrad: ) Klocka 1 minuts läsning
Valutaväxling – Så växlar du pengar

Ska du ut och resa och behöver växla pengar? Här går vi igenom hur valutaväxling fungerar och vad som är viktigt att tänka på när du ska växla pengar.

Är det äntligen dags för en efterlängtad semester? Även om du idag kan betala med kort i många delar av världen kan det fortfarande vara ett billigare och smidigare alternativ att växla pengar och betala kontant. Här kan du läsa mer om valutaväxling och hur det fungerar.
 

Var kan man växla pengar?


Det finns flera sätt att växla pengar på. Du kan besöka ett växlingskontor eller en bank antingen hemma innan du reser eller när du är på ditt resmål. Du kan även ta ut pengar i en uttagsautomat i landet du besöker. Vilket sätt som är billigast beror på vart du ska resa så det bästa är att göra lite efterforskning om valutaväxling innan du åker.
 

Växlingskontor eller bank


Vill du växla pengar på växlingskontor eller bank kan du göra detta antingen hemma i Sverige innan din resa eller på resmålet. Om du ska växla innan du åker kan det vara en bra idé att göra detta i god tid eftersom det kan dröja några dagar innan du får pengarna för vissa valutor. Hos vissa aktörer kan du även beställa valuta online och få pengarna hemskickade till dig som rekommenderat brev.
 

Uttagsautomat


Ett smidigt sätt att växla pengar på är genom att ta ut pengar i en uttagsautomat i landet du besöker. Det brukar finnas uttagsautomater på flygplatsen men också på många hotell, framförallt i turisttäta städer. Det finns även uttagsautomater på flygplatser i Sverige där du kan ta ut vissa valutor innan du reser.
 

Vad kostar det att växla pengar?


Vad det kostar att växla pengar är svårt att säga eftersom det inte finns några officiella växlingskurser. Det är nämligen banker och växlingskontor som själva bestämmer växlingskursen. Många banker har en uttagsavgift när du ska ta ut pengar i en uttagsautomat i utlandet. Trots det brukar en uttagsautomat vara det billigaste alternativet för valutaväxling. Tänk på att välja att din egen bank ska sköta växlingskostnaden och inte den lokala banken då de oftast är dyrare.

Växlingsavgiften ligger vanligen någonstans mellan 1,5-1,7 procent och uttagsavgiften runt 40 kronor men detta beror bland annat på vilken valuta och om det är inom EU. Läs mer på din banks hemsida för att se avgifter och valutaväxlingspåslag för det land du reser till. Om din bank använder sig av Visa eller Mastercards växelkurser kan du hitta dem på respektive hemsida.
 

Jämför växlingskurser


Innan du växlar pengar kan det vara bra att jämföra de olika alternativen och olika aktörers valutakurser för att hitta det som fungerar för dig. Kolla upp växlingskurserna hos olika banker och växlingskontor och jämför hur mycket pengar du får om du växlar till ditt resmåls valuta.
 

Valutaomvandlare hjälper dig på resan


Det kan vara svårt att veta hur mycket pengar du behöver växla när du ska besöka ett nytt land med en valuta du kanske inte känner till så bra. Då kan en valutaomvandlare vara ett bra hjälpmedel.

Det finns flera valutaomvandlare på internet och appar som du kan använda dig av där du skriver in den lokala valutan och får fram hur mycket detta är i svenska kronor. På så vis blir det lite lättare att beräkna hur mycket pengar du bör växla samt att få en uppfattning om vad saker kostar i landet under resans gång.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så blir din privatekonomi om Moderaterna får bestämma

Klocka 1 minuts läsning

Vi har frågat våra riksdagspartier om vilka planer de har för våra plånböcker efter valet. Först ut är Moderaternas svar. 1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Höja pensionen?   Moderaterna har tillsammans med SD...

Föregående artikel
Så blir din privatekonomi om Socialdemokraterna får bestämma
Klocka 1 minuts läsning