Är du nyfiken på vilket som är världens rikaste land 2023? Här hittar du en topplista över vilka länder som är rikast just nu och hur de nått sin framgång.
Om världens rikaste land
När man jämför länders ekonomiska status brukar man utgå från ett lands bruttonationalprodukt, BNP, som visar den totala försäljningen av varor och tjänster som landet haft under ett år. Denna summa divideras sedan med antalet invånare i landet och då får vi måttet BNP per capita.
I denna topplista över världens rikaste länder utgår vi från Internationella Valutafondens (IMF) statistik över olika länders BNP per capita mätt i amerikansk US dollar (USD).
Världens tio rikaste länder 2023
10. Danmark
Vår granne i söder börjar denna lista med att ligga på plats tio av världens rikaste länder med 65 710 USD i BNP per capita. Danmarks rikedom beror bland annat på naturresurser som olja och gas samt fiske och jordbruk. De har även många tillverkningsindustrier av exempelvis designvaror, textilvaror och möbler. Dansk design är trots allt vida känt!
BNP per capita: 65 710 USD
Antal invånare: 5,9 miljoner
9. Australien
Några av anledningarna till att Australien är med på listan är deras naturtillgångar. Jordbruk och gruvindustrin är två viktiga delar i landets ekonomiska tillväxt. Även tjänstesektorn och turism är betydande för landets rikedom.
BNP per capita: 66 410 USD
Antal invånare: 26 miljoner
8. Island
Island är ett litet land, framförallt sett till befolkning, men detta hindrar inte dem från att hamna på plats 8 av de rikaste länderna i världen. Fiske, vattenkraft, tillverkning av aluminium samt turism är de främsta inkomstkällorna.
BNP per capita: 73 980 USD
Antal invånare: 0,4 miljoner
7. USA
USA är det land i världen med störst ekonomi men när det kommer till den här listan landar de först på en sjunde plats. De hamnar faktiskt på topp 10 både när det kommer till BNP per capita och totalt BNP. Naturresurser, teknik, industri och finans är framförallt det som gjort landet så rikt.
BNP per capita: 75 180 USD
Antal invånare: 334,2 miljoner
6. Singapore
Det är många stora internationella företag, främst inom bank och finans, som har etablerat sig i Singapore. Detta har bidragit till att Singapore har en stabil ekonomi som ständigt utvecklas och de har stora chanser att klättra på listan framöver.
BNP per capita: 79 430 USD
Antal invånare: 5,5 miljoner
5. Qatar
Anledningen till att Qatar hamnar högt upp på listan över världens rikaste länder är tack vare olja och naturgas. Innan oljan upptäcktes var landet faktiskt ett av de fattigaste i världen. Men nu har det ändrats och de klättrar upp mot toppen.
BNP per capita: 82 890 USD
Antal invånare: 2,8 miljoner
4. Schweiz
Schweiz är ett vackert land med underbar natur men utan stora naturtillgångar. De har istället många banker och många företag som utvecklar produkter och varor vilket ger landet dess rikedomar.
BNP per capita: 92 430 USD
Antal invånare: 8,8 miljoner
3. Norge
Det kanske inte kommer som någon större överraskning att Norge är ett av de rikaste länderna i världen. Detta beror till största del på olja och naturgas men också fiskeindustrin tack vare Norges många fjordar.
BNP per capita: 92 650 USD
Antal invånare: 5,5 miljoner
2. Irland
Kanske oväntat för de flesta men det näst rikaste landet i världen är inget mindre än Irland. Eftersom de har fördelaktiga skatteregler är det många större företag som har etablerat sig här såsom Google och Facebook.
BNP per capita: 102 220 USD
Antal invånare: 5,1 miljoner
1. Luxemburg
*trumvirvel*
På den åtråvärda förstaplatsen hittar vi det lilla landet Luxemburg. Landet har låg arbetslöshet och är rika tack vare bland annat stål- och järnindustrin samt produktion av kemikalier och gummi.
BNP per capita: 127 670 USD
Antal invånare: 0,6 miljoner
Världens rikaste länder och Sverige
Men Sverige då? Var i listan över världens rikaste länder finns vi? Jo, på plats nummer 12 med ett BNP per capita på 56 360 USD.
Viktiga näringar i landet är tjänster, skogsbruk, industri, gruvdrift, jordbruk och fisk. Över hälften av BNP består av export av maskiner, papper, trävaror, järn, stål, fordon och elektronik- och telekomprodukter med mera.
Källa: Internationella valutafonden (IMF) - siffrorna baseras på senast aktuella statistik från år 2022.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!