De flesta av oss har en tendens att skatta våra egna prestationer högre än andras. Vi tror helt enkelt att vi är bättre än genomsnittet. När vi svarar på frågor om oss själva i enkäter uppger vi generellt att vi tränar mer, har sex oftare, tar ut soporna oftare, dricker mindre alkohol och slösurfar betydligt mindre än vad vi egentligen gör.
Vi tror också att våra framgångar beror på att vi har gjort bra saker och att våra motgångar beror på omständigheter som vi inte har kunnat påverka.
Denna fallgrop (övertro) beror troligtvis på att vi i grunden är flockdjur, att vår position i en hierarki har varit livsavgörande för oss. Vi tenderar att blåsa upp oss själva för att klättra i hierarkin. Självförtroende har också varit viktigt för att få saker gjorda. De som har haft ett bra självförtroende har kunnat dra hem det största köttstycket, fått reproducera sig mest och varit bäst på att försvara sig.
Denna fallgrop påverkar vårt förhållningssätt till fakta och gör att vi värderar sanningshalten i det vi tror på högre än vi borde. Vi tror exempelvis att vi är bättre på att genomskåda reklam – att inte låta oss påverkas av den – än genomsnittet och att vi kan välja ut aktier och fonder bättre än gemene man.
- I en amerikansk undersökning tillfrågades fondförvaltare om hur de uppfattar sina prestationer. 74 procent svarade att de presterar över genomsnittet.
- 99 procent svarade “Bättre eller som genomsnittet” på frågan “Kör du bil bättre än genomsnittet?”, i en undersökning av Compricer 2022.
- Studier visar att färre än 1 procent, av både amatörer och proffs, slår börsindex över tid.
- Undersökningar visar att vi är villiga att betala upp till fyra gånger mer i ett lotteri om vi får välja nummer själva. Vi tror att vi kan påverka slumpen.
Så vad kan vi göra åt denna övertro?
Njut av att tro på dig själv! En bra självkänsla är ofta en värdefull egenskap. Att bli medveten om denna fallgrop handlar inte om att minska självkänslan, utan om att uppnå en balanserad och realistisk uppfattning om sig själv. Att erkänna både styrkor och svagheter utan att förvränga verkligheten.
- Ta tid för att reflektera över dina styrkor och svagheter och var realistisk kring dina begränsningar.
- Be om och lyssna på feedback från andra.
- Lär dig att uppskatta andras prestationer och var öppen för att lära av dem. Att erkänna andras styrkor kan hjälpa dig att sätta dina egna i perspektiv.
- Istället för orealistiska förväntningar, sätt mål som är mätbara och uppnåeliga. Det kan hjälpa dig att se dina framsteg mer realistiskt.
Detta är en krönika i Omni Ekonomi från 26 november 2023. Vi tror att vi är bättre än genomsnittet -njut av det! (för prenumeranter av Omni Ekonomi)
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!