Det finns en uppsjö av försäkringar. Några behöver du, andra inte. Du måste ställa kostnaden för försäkringen mot risken för det den försäkrar dig mot.
Vill du en gång för alla få koll på dina försäkringar ska du läsa del 7 av vår ekonomiskola som du hittar här: Ekonomiskolan del 7: Försäkringar
Här får du en sammanfattning:
Försäkringsbolagen premierar inte trogna kunder. De som ser över sitt försäkringsskydd då och då, och är beredda att byta försäkringsbolag, har ofta ett bättre skydd till ett lägre pris än de som är trogna sitt försäkringsbolag.
Försäkringar du bör ha
Det finns några försäkringar som de allra flesta bör ha, t ex en hemförsäkring. Hemförsäkringen försäkrar inte bara de allra flesta sakerna i ditt hem utan innehåller också andra viktiga delar såsom ansvarsförsäkring och reseförsäkring. Om du har en bil måste den enligt lag försäkras med åtminstone en trafikförsäkring och om du har hemmaboende barn är en barnförsäkring klokt att ha. Har du en båt, en mc, ett sommarställe eller liknande behöver du troligtvis försäkra även den egendomen.
Försäkringar att överväga
Olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring, drulle-/allriskförsäkring, livförsäkring, djurförsäkring och inkomstförsäkring.
Försäkringar du kanske inte behöver
Inte sällan lockas vi att teckna försäkringar för saker vi redan har ett skydd för i vår hemförsäkring. Det kan vara exempelvis en extra reseförsäkring eller en försäkring på hemelektronik. Mitt tips är därför att du läser på om skyddet i din hemförsäkring (och skydd du har genom exempelvis konsumentköplagen) innan du tecknar onödiga försäkringar.
Du kan få ersättning från flera försäkringar
Kostnader du får i samband med skador, olyckor och sjukdom ersätts bara av en försäkring. Sådant som inte avser en direkt kostnad kan dock ge dig ersättning från flera försäkringar. Några exempel är medicinsk och ekonomisk invaliditet, ärr och dödsfallsbelopp från livförsäkringar, olycksfallsförsäkringar och barnförsäkringar. Glöm därför inte att anmäla en skada till alla försäkringsbolag du har.
Så tar du reda på vilka försäkringar du har.
Många har försäkringar som de inte känner till och många tror att de har skydd som de faktiskt inte har. Tyvärr går det inte att logga in någonstans och se sina försäkringar. Du måste gå igenom dina papper och kolla upp det själv. Tänk på att du utöver de försäkringar du själv har tecknat också kan vara försäkrad via ditt arbete, ditt fackförbund eller din skola.
Då ska du se över ditt försäkringsskydd
Du bör se över ditt försäkringsskydd varje gång det sker någon förändring i ditt liv: du gifter dig, får barn, skiljer dig, flyttar, blir sambo, byter jobb, riskerar att bli arbetslös, tar ett lån, köper en bil eller pensionerar dig. Se varje gång till att du inte betalar för en försäkring som du inte längre behöver eller saknar en försäkring för något du behöver ha ett skydd för. Ofta gäller din försäkring ett år i taget, vilket gör att villkoren kan ändras och försäkringspremien stiga varje år.
Checklista försäkringar
- Gå igenom vilka försäkringar du har. Glöm inte eventuella försäkringar du har via ditt jobb eller facket.
- Fundera på om du har det skydd du behöver. Är du dubbelförsäkrad? Saknar du något skydd?
- När du vet vilket skydd du behöver, se till att du inte betalar onödigt mycket för det. Jämför priser mellan försäkringsbolagen så att du får bäst skydd till lägst pris.
- Om du byter försäkringsbolag, säg aldrig upp din gamla försäkring innan den nya kickar igång. Du vill inte ha perioder när du är oförsäkrad.
- Skriv ner när dina försäkringar förfaller (villkor och pris ändras en gång om året) så att du i god tid kan se till att du har rätt skydd till rätt pris även nästa år.
- Fira! Belöna dig själv så snart du vet att du har rätt skydd till rätt pris.
Vill du jämföra dina försäkringar och spara pengar redan nu kan du göra det här >>
Läs mer om försäkringar i Compricers Ekonomiskola del 7: Försäkringar.
Mer information om ekonomiskolan hittar du här: Compricers ekonomiskola. Se till att du prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa någon del av skolans 12 delar.
Mer information runt de olika stegen i ekonomiskolan hittar du också i boken: “Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv” som du hittar här: Bokus
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!