Vinnarna av Compricers Ekonomistipendium 2024

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 3 minuters läsning
Vinnarna av Compricers Ekonomistipendium 2024

Compricers Ekonomistipendium delas varje år ut till den bästa uppsatsen inom privatekonomi. Nu har vi det stora nöjet att kunna presentera 2024 års vinnare: Viktor Dahl & Alexander Eriksson Byström som delar på prissumman om 20 000 kronor.

Compricer hjälper svenska hushåll att få en bättre privatekonomi. En del i det arbetet är att sprida kunskap om saker som kan påverka din ekonomi. För fyra år sedan instiftade vi ett stipendium med syftet att uppmärksamma studenter som bidragit till viktiga upptäckter inom vårt område.

Inför 2024 års prisutdelning fick vi rekordmånga ansökningar och efter att juryn gått igenom bidragen stod till slut en uppsats kvar som vinnare:
 

Vinnare: Viktor Dahl & Alexander Eriksson Byström


Viktor Dahl & Alexander Eriksson Byström har med sin uppsats Penningpolitikens inverkan på inlåningsräntor, vid Nationalekonomiska institutionen Stockholms universitet, undersökt skillnaderna i inlåningsräntor mellan storbanker och nischbanker. Framförallt i samband med styrräntehöjningar från Riksbanken.
 

Hej killar och stort grattis till vinsten! Hur känns det att ha vunnit Compricers Ekonomistipendium 2024?


Oväntat! Vi hade egentligen inte planerat att skicka in uppsatsen, men Viktor tog initiativet och skickade in den i höstas. Att få detta stipendium är en härlig bekräftelse för alla de timmar vi kämpade med arbetet.
 

I korthet, vad handlar er studie om?


Studien undersöker effektiviteten i den penningpolitiska transmissionsmekanismen, specifikt hur den påverkar inlåningsräntorna hos storbanker jämfört med nischbanker i Sverige. Vi analyserade data från 2018-2023 för att undersöka om mindre banker erbjuder bättre inlåningsräntor och huruvida det finns en skillnad i fördröjningen i att höja inlåningsräntorna för sparkonton mellan storbankerna och övriga banker på den svenska marknaden.
 

Varför valde ni att skriva en uppsats om just detta?


Litteraturen kring styrräntans effekt på bolåneräntor är generellt bred, medan dess effekt på sparräntor var mindre utforskad. När Riksbanken höjde styrräntan över nollstrecket våren 2022, uppstod ett utmärkt tillfälle att utforska styrräntans effekt på bankernas sparräntor.

Vi hade en hypotes om att storbankerna erbjuder lägre sparkontoräntor, och följer styrräntan i lägre utsträckning än nischbanker; detta på grund av byteskostnader som kunder erhåller. Exempelvis orkar folk generellt inte byta bank, saknar kunskap om alternativa sparkontoräntor eller erhåller ränterabatter genom att ha kvar pengarna på en storbank. Därför ville vi undersöka skillnaden mellan storbanker och nischbanker och se om hypotesen stämde.
 

Vad kom ni fram till i studien?


Att vår hypotes stämde! Storbankerna följer styrräntan i en lägre utsträckning än nischbankerna. Det exakta kausala sambandet är svårt att härleda men kan förmodligen till en stor utsträckning förklaras av olika byteskostnader.
 

Ni har räknat på hur mycket pengar svenska sparare "förlorat" genom att spara på storbankernas konton?


Ja! Vi kollade på den samlade mängden pengar som finns på hela befolkningens privatkonton, och jämförde skillnaden i vad personer kunde fått om alla dessa pengar följt den genomsnittliga inlåningsräntan hos storbankerna eller den genomsnittliga inlåningsräntan hos nischbankerna. Vi fann att om hela Sverige befolkning placerat sina pengar på nischbankernas sparkonton hade de erhållit strax under 9 miljarder SEK.
 

Till sist: Kommer ni sätta in vinsten på ett sparkonto eller har ni andra planer?


Vi har självfallet gått in på Compricer.se och hittat den bästa sparkonoräntan och placerat våra pengar där ;)
 

Om stipendiet


Vi gratuelerar än en gång Viktor och Alexander till vinsten av Compricers Ekonomistipendium 2024!

Stipendiet delas varje år ut till den bästa uppsatsen inom privatekonomi. Stipendiet är värt 20 000 kronor och kan sökas av dig som skrivit en C- eller D-uppsats vid en högskola eller ett universitet i Sverige under 2025.

Läs mer och ansök på Compricers Ekonomistipendium

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Undvik dessa mentala fallgropar när börsen rasar

Klocka 2 minuters läsning

När börsen dyker är det lätt att låta känslorna styra och fatta beslut som känns rätt i stunden, men som kan skada din ekonomi på lång sikt. Här är några vanliga mentala fallgropar och hur du undviker dem. 1. Förlustaver...