Jämför sparkonton och sparräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
Landshypotek Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Collector sparkonto
Moank
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
Volvofinans Sparkonto
EP Bank
Bank Norwegian
Borgo
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
JAK Medlemsbank
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
Santander Consumer Bank
Svea Bank
Qliro
TF Bank
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Mangold
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Spara pengar med Compricer
Christina tipsar
Så kan du spara pengar - tips
Vad är målet med ditt sparande?
Börja med att bestämma dig för vad syftet är med ditt sparande. Är det för att ha en buffert, att ha som kontantinsats till ett boende i framtiden eller kanske för att spara till pensionen? Målet du har med ditt sparande avgör vilka placeringsformer som är aktuella för dig.
Har du inget mål kan det vara bra att stanna upp och fundera lite. Om du saknar ett mål är det lätt hänt att ditt sparkapital inte får den framgång som du önskar. Dela gärna upp ditt sparande i olika delar. Exempelvis ett buffertsparande för oväntade utgifter, ett sparande för ett specifikt inköp i framtiden (kontantinsats till bostad, bil eller liknande) och ett långsiktigt sparande till pensionen.
Det är naturligtvis helt okej att bara spara pengar för sparandets skull, men försök hitta åtminstone något mål med det för att få en tydlig inriktning på varför du sparar pengar.
Vill du kunna gå ner i arbetstid i framtiden? Nå en, två, fem eller tio miljoner i kapital bara för att det är kul? Hitta ett mål med ditt sparande så har du kommit en lång väg redan.
Vilken risk är du villig att ta?
Fundera över vilken risk du är villig att ta i ditt sparande. Din riskbenägenhet kan, och ska också, variera beroende på målet med ditt sparande. Om du sparar pengar till en kontantinsats för att köpa en bostad inom några år, ja då bör inte pengarna varar utsatta för risk. Tvärtom om du sparar pengar till pensionen och har många år kvar, då kan du ta större risk med ditt kapital.
Generellt sett kan man säga att ju högre risk du tar desto större avkastning kan du få. Dock fungerar det på samma sätt omvänt. Stora risker innebär att du kan ha otur med utebliven avkastning som följd. Den risken kanske du är okej med om du sparar på mycket lång sikt men om du vill ha pengar till en kontantinsats om några år så vill du inte stå där en dag när bostaden ska betalas och pengarna inte räcker till.
På samma sätt kan du inte förvänta dig att bli rik på att spara pengar på ett sparkonto. Avkastningen är alldeles för låg men risken är desto mindre vilket gör att detta sparande passar utmärkt för tillfällen då du inte vill eller kan utsätta dina pengar för risk.
Fundera över vilken risk du är villig att ta i de olika delarna inom ditt sparande.
Hur länge kan du vara utan pengarna?
När du har ett mål med ditt sparande och funderat kring vilken risk du är villig att ta inom de olika delarna är det dags att fundera över hur länge du kan vara utan pengarna.
Tidshorisonten avgör vilka placeringsformer som kan passa dig. Ska du köpa en bostad inom några år bör pengarna placeras på ett sparkonto under tiden. Sparar du till pensionen och har långt kvar – ja då bör du spara i aktier eller fonder.
Olika sparformer passar olika bra beroende på hur lång sikt du har i ditt sparande. Här under går vi igenom när olika typer av sparanden passar bra och när de inte gör det.
Spara pengar på konto
Tips för dig som vill spara pengar på konto
Sparkontot är ett utmärkt ställe att ha dina pengar på när du inte kan eller vill utsätta dem för risk. Här kan du ha kapital som du behöver använda till något specifikt inom några år eller att ha som buffert ifall något oförutsett skulle inträffa.
Om du har ett specifikt inköp du tänker göra i framtiden så vet du förmodligen ungefär hur mycket det kommer kosta och därmed kan du spara på det sätt som gör att du når det målet.
I fallet med ett buffertsparande kan det vara lite knepigare. Många funderar över hur mycket man bör ha i buffert. En generell tumregel som kan vara bra att försöka följa är att ha tre gånger din genomsnittliga månadsutgift på ett konto hos en bank eller annat sparbolag. Ta reda på hur stor din genomsnittliga utgift är under en månad och sikta mot att ha tre gånger den i buffert. Hur stor buffert just du behöver kan du bara själv svara på men som ett generellt mål kan detta vara bra att sikta på.
Sparkontot är alltså ett mycket bra ställe att parkera pengar på som du inte vill utsätta för risk. Du kan även med fördel ha flera olika sparkonton om du vill hålla isär olika mål med ditt sparande. Ett konto kan du ha buffertsparandet på medan ett annat innehåller det kapital som du behöver till något specifikt mål eller inköp.
När du sparar pengar på ett sparkonto finns det tre viktiga saker att tänka på:
1. Välj ett sparkonto med bra ränta
2. Välj om kontot ska vara rörligt eller bundet
3. Se till att kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin
På länken här under kan du läsa mer om bra saker att tänka på innan du börjar spara pengar på ett sparkonto. Där kan du även hitta den bästa räntan just nu för ditt kapital.
Läs mer om att spara på sparkonto
Spara pengar i aktier och fonder
Tips för dig som vill spara pengar i aktier och fonder
Spara pengar i aktier och fonder passar utmärkt när du har krav på högre avkastning samtidigt som du är villig att ta risk. Det innebär även att sparandet bör vara långsiktigt. Minst fem år men gärna längre.
Detta sparande passar dig som sparar till något specifikt men där det inte gör något om kapitalet varierar över tid. Har du många år kvar till pensionen är detta ett utmärkt sparande exempelvis.
Hur mycket du bör spara beror på vilket mål du har. Ett bra tips för de allra flesta är att starta ett månadssparande genom automatiska överföringar. Det innebär att det varje månad dras en summa från ditt lönekonto eller något annat transaktionskonto om du har det. För det beloppet kan du antingen själv köpa värdepapper eller så låter du pengarna direkt hamna i värdepapper som du bestämt på förhand. Månadssparande i fonder är ett bra exempel på det senare.
Generellt brukar man säga att sparande i aktier och fonder kommer med en större risk än exempelvis ett buffertsparande på konto. Hur stor risken är i just ditt sparande beror naturligtvis på vilka placeringar du gör. En bra grundregel som passar de flesta är att investera i flera olika innehav på flera olika marknader. I fallet aktier kan det handla om att investera i flera olika bolag inom olika branscher och kanske även länder. Sikta på att ha en portfölj om minst 10 olika aktier för att få en bra riskspridning.
På länken nedan kan du läsa mer om att spara pengar i aktier och fonder. Du kan även jämföra avgifter, så kallat courtage, hos landets olika banker, nätmäklare och fondkommissionärer.
Läs mer om att spara i aktier och att spara i fonder
Spara pengar till pensionen
Tips för dig som vill spara pengar till pensionen
Så du funderar på att börja spara pengar till pensionen? Eller har du kanske ett sparande redan men funderar på om du kan optimera det på ett bättre sätt?
Att spara pengar till pensionen är kul då du normalt har mängder av olika alternativ till godo men det kan också kännas överväldigande med alla sparformer som finns. Här guidar vi dig igenom och ger generella tips som kan leda dig rätt på vägen.
Har du långt kvar till pensionen, fem år eller längre, passar ett sparande på börsen bra. Exempelvis aktier och fonder. Har du kortare än så kvar bör du minska ned risken i ditt sparande i takt med att pensionsdagen närmar sig. Det finns sparformer som gör detta automatiskt. Investerar du direkt i aktier eller fonder behöver du normalt tänka på detta själv. Ofta handlar det då om att sälja mer riskfyllda värdepapper och i stället köpa säkrare räntebaserade placeringar.
Din pension i framtiden kommer normalt från tre håll:
1. Allmän pension
2. Tjänstepension
3. Privat pension
Den allmänna pensionen kan du bara i viss mån påverka själv. Den delen du kan påverka är premiepensionen där du själv, om du vill, kan placera dina pensionsrätter bland de fonder som är med i systemet. Gör du inget val placeras dina pengar i den statliga fonden AP7 Såfa.
Har du en tjänstepension eller avtalspension som det också kallas kan dina möjligheter att placera pengarna själv variera. Ta reda på vad som gäller för just det avtalet du har.
Har du inte någon tjänstepension kan det vara bra att kolla med din arbetsgivare om du kan börja få det. Annars bör du kompenseras för det genom en högre lön. Tjänstepensionen kan nämligen stå för en betydande del av din framtida pension.
Det tredje sättet du kan spara pengar till pensionen på är genom att starta ett privat pensionssparande. Detta kan antingen ske genom att låsa dina pengar i en försäkring som normalt är bunden tills du fyller 55 år eller genom att spara pengar i en egen aktiedepå, på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring.
Du kan naturligtvis även ha kombinationer av olika sparanden. Ett tips är att bara spara pengar i ett låst privat pensionssparande om du är egenföretagare eller saknar en tjänstepension idag via din arbetsgivare. Detta då avdragsrätten för detta sparande har tagits bort från övriga vilket gör sparandet ofördelaktigt.
Har du redan ett låst privat pensionssparande är det inga problem med att ha det kvar. Se bara till att du inte sätter in några nya pengar i det. Vanliga namn för dessa typer av privata pensionssparanden är individuellt pensionssparande (IPS), pensionsförsäkring, traditionell försäkring och fondförsäkring.
Ett sista tips är att se över dina avgifter när du sparar pengar till pensionen. Under så lång tid som ett sparande till pensionen normalt pågår påverkar avgifterna som du betalar din avkastning negativt. Så se till att alla fondavgifter och övriga avgifter är så låga som möjligt i förhållande till jämförbara alternativ på marknaden.
Läs mer om att spara till pensionen
Vanliga frågor och svar om att spara pengar
Hur kan man spara pengar?
Det finns mängder av olika sätt att spara pengar på. De vanligaste är sparkonto, aktier och fonder samt olika sätt att spara till pensionen.
Vilket är det bästa sättet att spara pengar?
Det bästa sättet att spara pengar på är den sparform som passar ditt mål med sparandet, din riskvillighet samt placeringshorisont bäst.
Vilka är fördelarna med att spara pengar?
Den viktigaste fördelen med att spara pengar är att du skapar en trygghet och ett manöverutrymme i din privatekonomi. Du blir mer motståndskraftig mot oförutsedda händelser och kan säkerställa att du har den ekonomiska situation som du önskar.
Hur mycket pengar ska man spara?
Hur mycket pengar man ska spara beror på vilket mål du har med ditt sparande. När det gäller buffertsparande rekommenderar vi att du har ett sparande som motsvarar tre gånger din genomsnittliga månadsutgift.
Var ska jag spara mina pengar?
Var du ska spara dina pengar beror på vilket mål och hur mycket risk du är beredd att ta i ditt sparande. Generellt passar pengar på kort sikt bäst på ett sparkonto medan en längre placeringshorisont gynnar ett sparande på börsen i aktier och fonder.
Vad kan man spara pengar till?
Du kan spara pengar till vad du själv önskar. Ett privat sparande möjliggör att du kan nå dina mål. Oavsett om det innebär att i framtiden köpa en bostad eller bara få mer pengar än vad du annars skulle haft under din pension.
Hur kan man spara pengar med ränta?
Det vanligaste sättet att spara pengar med ränta är sparkontot. Du öppnar ett konto och sätter in pengar som du sedan får ränta på. Ett annat sätt är att investera dina pengar i räntebärande placeringar som exempelvis obligationer och räntefonder.