När lönar sig ett ISK med nya skattenivån?

Klocka 1 minuts läsning
När lönar sig ett ISK med nya skattenivån?

Investeringssparkontot har seglat upp i popularitet bland spararna, och framställs ofta som ett förmånligt val. Men nu har spelreglerna ritats om i takt med en fallande börs och en rekordhög skatt 2023. Är ISK verkligen så förmånligt längre?

När regeringens budget lades fram tidigare i november fanns en sänkt ISK-skatt inte med. Det innebär att nästa års skatt kommer bli rekordhög och landa på 0,882%, att jämföra med dagens 0,375%.

Vad detta kommer att innebära för dig som sparare, och vad du har för alternativ, går Johanna Englundh, redaktör för Morningstar Sverige, igenom här.

Syftet med ISK

Investeringssparkontot, ISK, infördes i Sverige den 1 januari 2012. Sparformen erbjöds till privatpersoner och skulle stimulera sparande i aktier och fonder. Med ett ISK sköts deklarationen automatiskt, och framför allt har skatten på investeringssparkontot varit väsentligt lägre än för en traditionell aktiedepå.

Sedan införandet av ISK har sparformen seglat upp i popularitet bland spararna. Hela hälften av alla svenskar sparar på ISK, och framför allt är det för det långsiktiga pensionssparandet.

Under ISKs tioåriga liv har flertalet förändringar gjort att beräkningsunderlaget för skattenivån ändrats. Det har resulterat i att trots att statslåneräntan inte är på en rekordnivå landar ändock ISK-skattenivån för 2023 rekordhögt.

Rekordhög ISK-skatt 2023

ISK-skatt Morningstar
 

När är ISK lönsamt?

En enkel tumregel är att ISK är bäst om årsavkastningen är högre än statslåneräntan plus en procentenhet. Med dagens statslåneränta på 1,94% innebär detta att avkastningen behöver vara högre än 2,94%.

Alternativet är att ha sina värdepapper på ett vanligt depåkonto där skatt på 30% utgår på vinster och utdelningar samtidigt som vinster kan kvittas mot förluster. Skillnaden är att vid ett ISK tas skatten ut år efter år, oavsett om marknaden går upp eller ned, medan skatten på en depå regleras först vid försäljning. De senaste åren har detta inte påverkat ISK-sparare, men med årens rekordräntehöjningar och urusla börs får vi helt plötsligt skatta på våra innehav trots att de inte genererat någon avkastning.

Men med detta sagt är majoriteten av sparandet i ett ISK långsiktigt, och det är även så vi måste tänka när vi illustrerar kontoformens för- och nackdelar. Att börsen kommer gå både upp och ned med åren är säkert.

För att reda ut hur mycket skatteökningen kommer påverka utvecklingen på ett ISK gör vi en uträkning. Vi utgår från en sparare som har 500.000 kronor att investera, och sätter in dessa på ett ISK. Sedan räknar vi med en genomsnittlig årlig avkastning på 10% under 20 år.

Under dessa 20 år kommer ISK-skatten att tas ut varje år, medan en fonddepå endast beskattas vid eventuell försäljning. I räkneexemplet nedan ser vi att en skatteökning från nuvarande nivåer på 0,375% till 1% leder till 150.000 kronor mer i skatt. Samtidigt har det totala sparkapitalet minskat med 321.000, eftersom att den löpande skattebetalningen leder till att mindre kapital får utsättas för ränta-på-ränta effekten.

Effekterna av skattehöjningar är således större än att skatteinbetalningarna ökar - kapitalet på kontot som ska utsättas för den så viktiga ränta-på-ränta effekten minskar desto högre skatten är. Det är en viktig aspekt att ta med sig när man pratar om ISK och skatter, i en fonddepå kan kapitalet förräntas år efter år och snöbollseffekten blir därmed större.

Är ISK fortfarande lönsamt?

Total sparkapital efter 20 år - 1
 

Räkneexemplet gör det tydligt att vid en genomsnittlig avkastning på 10% så är ISK fortfarande lönsamt under en sparperiod på 20 år med en skatt på 1%, jämfört med en fonddepå.

Detta innebär att så länge den genomsnittliga avkastningen på dina investeringar håller sig hög behöver du troligtvis inte oroa dig alltför mycket över vilken kontoform som är fortsatt lönsam för dig att använda (det är skillnad om du är en kortsiktig investerare som köper och säljer ofta, då kan du å ena sidan kvitta vinster och förluster i en fonddepå, å andra sidan kan du parera tidpunkter av dålig utveckling genom att styra om i portföljen).

Men finns det tillfällen då ISK blir olönsamt med den högre skatten?

Ja. Som jag nämnde ovan är en bra tumregel att årsavkastningen bör vara högre än statslåneräntan plus 1 procentenhet. Därför gör vi samma räkneexempel med en genomsnittlig årlig avkastning om 3%.

Vid vilken avkastning blir ISK olönsamt?

Sparkapital efter 20 år - 2

 

Nu är det tydligt att en skatt på 1% slår mot ISK. För den som har en genomsnittlig avkastning om 3% per år under 20 år kommer behöva betala 117.000 kronor i skatt via sitt ISK, medan en fonddepå resulterar i 113.000 kronor i skatt. Summan som du får kvar i handen är även nästan 40.000 mer i en fonddepå än i ett ISK utifrån dessa förutsättningar.

Välj rätt produkter för ditt ISK!

Den genomsnittliga avkastningen för Morningstar Sweden indexet de senaste 20 åren är 11%. För Morningstar Global landar samma avkastning på 9,2% i kronor. Under dessa 20 år har vi gått igenom flera kriser och börsfall. Om du investerar i aktier eller aktiefonder är det således rätt låg sannolikhet att din genomsnittliga avkastning under en längre period kommer vara så pass låg att ISK inte lönar sig (utifrån dagens skatteregler). Men självfallet kan detta visa sig vara fel vid investeringar i mer nischade branscher/länder som av någon anledning leder till betydligt lägre avkastning, eller om du investerar i lågavkastande räntefonder.

Så länge du väljer att placera rätt produkter på ditt ISK och är långsiktig bör du därmed inte oroa dig alltför mycket över den höjda skatten. Nu får vi bara hoppas att politikerna ser på kontoformen lika långsiktigt som du och jag gör med vår sparhorisont. Stabilitet och förutsägbarhet för ISK är minst lika viktigt som avkastning för en långsiktig sparare.

Skrivet av Johanna Englundh, redaktör för Morningstar Sverige.

Aktuella sparkontoräntor

Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.

Privat
Företag
Info
Om du binder pengar på ett sparkonto, till exempel i två år, kan du i vissa fall inte ta ut dem under den perioden och i andra fall förlora all ränta om du tar ut pengarna i förtid. När perioden är över flyttas pengarna vanligtvis till ett konto med fria uttag eller så kan bindningstiden förlängas om du inte väljer ett annat alternativ.

Info
Genom att ange ett sparbelopp kan du se hur mycket pengar du kan tjäna per sparkonto och bindningstid.
Sparbelopp
kr
Check cirkel

Info

Info
Fria uttag på ett sparkonto innebär att du kan ta ut pengar från kontot när du vill utan att behöva betala några extra avgifter eller förlora ränta.
Alla banker och inlåningsföretag, i vår jämförelse, omfattas av insättningsgarantiInsättningsgarantin innebär att du får ersättning av staten om den bank eller institut där du har dina pengar går i konkurs. Skyddet gäller upp till 1 050 000 kronor per person och institut.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida.
.
Alla konton omfattas av insättningsgaranti.
Info
Klicka på bankens/sparkontots namn för mer information.
Rörlig
3 mån
6 mån
1 år
2 år
3 år
4 år
5 år
 
Landshypotek Bank
Landshypotek Bank
Spara enkelt, ingen bindningstid, fria uttag, insättningsgaranti, trygg sparform med god ränta. Digital ansökan i 4 steg.
2,50 %
-
-
-
-
-
-
-
Resurs Bank
Resurs Bank
Resurs Bank är en liten men stabil bank, vi erbjuder en hög ränta och en hög säkerhet.
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
3,85 %
-
-
-
-
-
-
-
Nordiska
Nordiska
Hos Nordiska sparar du både säkert och smart till några av marknadens mest fördelaktiga villkor. Vi erbjuder fasträntekonton med löptider mellan 1-5 år. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
3,25 %
3,30 %
-
2,85 - 2,95 %
2,80 %
2,75 %
2,65 %
2,60 %
Collector sparkonto
Collector sparkonto
Collector erbjuder privatlån och kreditkort till privatpersoner samt sparkonton till privatpersoner och företag. Med fokus på sund och hållbar kreditgivning hjälper Collector kunder att låna tryggt utan säkerhet. Collector är ett varumärke inom Norion Bank AB (tidigare Collector Bank AB) som grundades 1999 och har kontor i Göteborg, Stockholm, Helsingborg, Oslo och Helsingfors. Verksamheten bedrivs genom Norion Bank AB (publ) som är noterat på Nasdaq Stockholm.   
2,85 %
3,30 %
3,25 %
3,00 %
3,00 %
-
-
-
Moank
Moank
Spara smartare
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
3,85 %
3,80 %
-
-
-
-
-
-
Volvofinans Sparkonto
Volvofinans Sparkonto
Inga avgifter, ingen bindningstid och alltid fria uttag. Givetvis omfattas sparkontot av den statliga insättningsgarantin. Ansök enkelt direkt via vår internetbank.
2,65 %
-
-
-
-
-
-
-
EP Bank
EP Bank
EP Spar är en trygg, enkel och överskådlig spartjänst med attraktiva villkor. Du kan spara med fast eller rörlig ränta utan några avgifter. Som kund hos oss omfattas du av den statliga insättningsgarantin.
2,30 %
3,90 %
3,75 %
3,00 %
2,95 %
-
-
-
Bank Norwegian
Bank Norwegian
Bank Norwegian säljer enkla, standardiserade inlåning- och utlåningsprodukter via internet. Vi ska, med hjälp av teknologi och innovation, förse våra kunder med de bästa lösningarna för köp och användning av finansiella tjänster över internet.
3,30 - 3,60 %
-
-
-
-
-
-
-
Borgo
Borgo
Hos Borgo erbjuds du konkurrenskraftig ränta och fria uttag på ett sparande som du vet enbart används till finansiering av bolån. Borgo är ett nytt svenskt hypoteksbolag som samägs av ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners, Sparbanken Syd och Ålandsbanken
3,40 %
3,00 %
2,90 %
2,40 %
2,20 %
2,20 %
-
-
Marginalen
Marginalen
Marginalen erbjuder dig en hög ränta som gäller från första kronan utan att du behöver binda ditt kapital. Våra konton har inga avgifter och vi omfattas självklart av insättningsgarantin. Välkommen till Marginalen!
3,25 %
3,85 %
3,75 %
3,35 %
3,20 %
3,05 %
-
3,00 %
Brocc Finance
Brocc Finance
Brocc är en modern och digital aktör med enkla, trygga och smarta lösningar. Brocc Finance AB har tillstånd som kreditmarknadsbolag från Finansinspektionen och erbjuder sparkonton som omfattas av insättningsgarantin.
1,25 %
3,90 %
3,80 %
3,50 %
3,25 %
3,10 %
2,70 %
-
Nordax Bank
Nordax Bank
Nordax vann årets sparränta 2018! Öppna ett sparkonto enkelt och tryggt med bra ränta och fria uttag hos Nordax. Börja spara redan idag för framtida idéer, projekt eller äventyr.
2,75 - 2,85 %
-
-
2,90 %
2,50 %
-
-
-
JAK Medlemsbank
JAK Medlemsbank
Hos JAK sparar du smart, tryggt och hållbart med riktigt bra ränta från första kronan.
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
2,05 %
3,50 - 4,00 %
3,35 %
-
-
-
-
-
Santander Consumer Bank
Santander Consumer Bank
Spara med ränta — Öppna ett konto online på mindre än fem minuter utan avgifter och med insättningsgaranti. Med ett sparande hos Santander kan du få upp till 4.35% i ränta. Börja ditt sparande idag.
3,35 - 3,45 %
-
2,80 %
2,40 %
-
-
-
-
Som filial till en norsk bank så lyder Santander Consumer Bank under den norska insättningsgarantin (Bankenes Sikringsfond) som täcker belopp upp till motsvarande 100 000 euro.
Läs mer Vinkel höger
Svea Bank
Svea Bank
Välj ett Sparkonto med bra ränta och fria uttag eller bind ditt sparande ett år med ett Kapitalkonto till ännu högre ränta. Hos Svea Ekonomi kan du spara dina pengar på det sätt som passar dig bäst.
2,75 %
3,60 %
3,50 %
3,30 %
3,10 %
3,05 %
-
-
Qliro
Qliro
När du sparar hos Qliro du kan ha ett eller flera sparkonton med olika löptider. Vi erbjuder båda rörlig och fasträntekonto med löptider 3-6-12 månader och alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Säkert och enkelt!
3,15 %
2,90 %
2,90 %
2,90 %
-
-
-
-
TF Bank
TF Bank
Att spara hos TF Bank är ett klokt val. Vi ger dig en av marknadens bästa ränta från första kronan. Du binder inte dina pengar och du har två avgiftsfria uttag per år. Kontot omfattas av statlig insättningsgaranti & du kan spara upp till 1 miljon kronor.
0,25 - 3,15 %
-
-
0,50 %
-
-
-
-
SevenDay Bank
SevenDay Bank
SevenDay Bank erbjuder ett enkelt sparande med hög ränta och insättningsgaranti. Öppna ett rörligt sparkonto med fria uttag, eller bind ditt sparande under en tid till en fast ränta.
3,20 %
3,00 %
2,80 %
2,50 %
-
-
-
-
Qred
Qred
Hjälp oss att hjälpa småföretag genom att spara med Qred Bank. Öppna ett sparkonto som omfattas av statlig insättningsgaranti. Det tar bara några minuter!
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
3,50 %
3,40 %
3,20 %
2,60 %
2,30 %
-
-
-
Nstart
Nstart
3,40 - 3,45 %
3,40 %
-
2,95 %
2,15 %
1,75 %
-
-
BIGBANK
BIGBANK
Bigbank erbjuder tryggt, enkelt och säkert sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti.
-
-
3,35 %
3,30 %
2,90 %
2,90 %
-
-
Mangold
Mangold
Mangold erbjuder depåkonto för värdepappershandel med hög ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Depåkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.
3,00 %
-
-
-
-
-
-
-
Carnegie
Carnegie
Carnegie erbjuder ett flexibelt sparkonto med bra ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin
2,90 %
-
-
-
-
-
-
-
SBAB Bank
SBAB Bank
2,50 %
3,20 %
3,00 %
2,60 %
2,40 %
2,40 %
2,40 %
2,40 %
 
Coeli
Coeli
3,50 %
3,30 %
3,10 %
2,80 %
-
-
-
-
 
Sparbanken Syd
Sparbanken Syd
1,05 %
2,95 %
2,75 %
2,25 %
1,85 %
1,85 %
1,90 %
2,00 %
 
Avida Finans
Avida Finans
3,85 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Morrow Bank
Morrow Bank
4,00 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Nordnet
Nordnet
2,34 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Lea Bank ASA
Lea Bank ASA
3,60 - 3,85 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Coop Spara
Coop Spara
2,70 %
3,20 %
3,00 %
2,60 %
2,40 %
-
-
-
 
Saldo Bank
Saldo Bank
-
-
3,70 %
3,70 %
3,60 %
3,40 %
3,00 %
3,00 %
Även hos oss är dina pengar skyddade av en insättningsgaranti. Ditt kapital är skyddat upp till 100 000€ av SE:s Insättnings- och Investeringsgaranti (eng. SE Deposit and Investment Insurance) i Lituaen.
 
Avanza Bank
Avanza Bank
2,25 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Skandia
Skandia
1,60 %
3,20 %
-
2,10 %
-
-
-
-
 
Ikano Bank
Ikano Bank
2,10 - 2,50 %
-
-
3,20 %
2,50 %
-
-
2,45 %
 
Multitude Bank
Multitude Bank
3,90 %
3,90 %
3,90 %
3,85 %
3,50 %
3,20 %
-
-
 
Instabank
Instabank
0,00 - 0,55 %
-
-
-
-
-
-
-
 
PayEx Sverige
PayEx Sverige
-
-
-
0,25 %
0,00 %
-
-
-
 
Nordea
Nordea
0,80 - 1,20 %
3,00 %
2,25 %
2,00 %
1,80 %
-
-
-
 
Aros Kapital
Aros Kapital
3,75 %
3,85 %
3,80 %
3,75 %
-
-
-
-
 
Serafim Finans
Serafim Finans
3,60 %
3,95 %
3,80 %
3,25 %
-
2,75 %
-
-
 
HoistSpar
HoistSpar
4,00 %
-
-
3,80 %
3,60 %
3,25 %
-
-
 
SEB
SEB
0,75 - 1,50 %
2,55 %
2,00 %
1,52 %
1,40 %
1,47 %
1,56 %
1,67 %
 
Swedbank
Swedbank
0,90 - 1,35 %
2,60 %
2,00 %
1,80 %
1,66 %
1,68 %
1,73 %
1,76 %
 
PRA Spar
PRA Spar
4,10 %
-
-
-
-
-
-
-
 
ICA Banken
ICA Banken
1,50 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Handelsbanken
Handelsbanken
0,75 - 2,15 %
2,65 %
2,02 %
1,83 %
1,83 %
1,94 %
-
2,15 %
 
Lantmännen Finans
Lantmännen Finans
2,75 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Bluestep Bank
Bluestep Bank
0,45 - 3,52 %
3,50 %
3,35 %
3,30 %
3,00 %
2,80 %
-
2,60 %
 
Lunar
Lunar
2,75 %
-
-
-
-
-
-
-
 
Northmill Bank
Northmill Bank
3,25 %
3,55 %
3,50 %
3,05 %
2,85 %
-
-
-
 
Froda
Froda
3,80 %
3,90 %
3,50 %
3,05 %
-
-
-
-
 
Inga sökresultat,
prova att ändra filtreringen

Övrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Ta CSN-lån för att spara?

Klocka 1 minuts läsning

Hej, bör jag ta ut hela CSN-lånet och sätta in det som jag inte gör över med på ett sparkonto/fonder eller helt enkelt låna ett lägre CSNbelopp? Vad tycker ni? Räntan är ju noll just nu. Det korta svaret är ja. Dock med den stora brasklappen att du faktiskt har disciplinen att spara pengarn...

Föregående artikel
Så fungerar en kreditupplysning
Klocka 1 minuts läsning